SsangYongs rymliga suv XLV överraskar

Det är snökaos i Stockholm när jag beger mig till Täby för att hämta testbilen SsangYong XLV. Jag är glad att vi valt en fyrhjulsdriven suv med rejäla vinterdäck när plogbilarna lyser med sin frånvaro. Det är kö på vägarna runt Stockholm och riktigt besvärligt.

Det är förstås svårt att bedöma saker som komfort och ljudnivå i bilen när Essingeleden är rena rama terrängbanan med högar av packad snö och is. Men jag noterar ändå att när fjädringen slår så hörs det – hjulhusens isolering och olika trick för att dämpa ljud och vibrationer har inte SsangYong haft råd med.

Det är i och för sig inget att säga om då grundpriset för en XLV är 169 900 kronor. För det får du en stor och rymlig suv med framhjulsdrift och manuell växellåda och bensinmotor.

BETYG+BILDER: SsangYong XLV

Klart billigare än flera konkurrenter

Testbilen är en diesel på 1,6 liter med sexstegad automat och fyrhjulsdrift och kostar från 254 900 kronor men det är ändå klart under flera av konkurrenterna i samma storleksklass. När jag ska leta fram tre rivaler till XLV blir det två betydligt mindre bilar, Renault Kadjar och Suzuki Vitara, samt en dyrare, Mitsubishi Outlander.

Under hela testperioden sitter jag och räknar. Vad får man egentligen för 260 000 kronor?

SsangYong XLV blandar och ger och det är lite som att åka tillbaka sju, åtta år i tiden. XLV är mycket lik en gammal Mitsubishi Outlander eller en Kia Sorento. Lite klumpig styrning, inte allra bästa ljudkomforten, något seg växellåda, törstig diesel trots få hästkrafter.

Men samtidigt är det fin sittkomfort, ett rymligt baksäte, ett hyggligt stort bagageutrymme – även om luckans design gör det svårare att lasta – och en rätt neutral körupplevelse.

BETYG+BILDER: SsangYong XLV

Bra bruksbil för prestigelösa bilägare

XLV är helt enkelt en rätt okej bruksbil som många bilägare utan krav på något speciellt bilmärke verkligen skulle ha mycket glädje utav.

Designen är också neutral för att inte säga på gränsen till vacker med ett rakt tak och tydliga och enkla linjer. SsangYong har inte krånglat till det utan gjort det enkelt.

Det är också klokt att ha fem års nybilsgaranti och om SsangYong lyckas bygga ut sitt nät av serviceverkstäder och återförsäljare har de en chans att få fäste på den svenska marknaden. För det finns som sagt inte så många alternativ för den som vill ha en stor och rymlig fyrhjulsdriven suv för 250 000 kronor.

3 Konkurrenter:

BETYG+BILDER: SsangYong XLV

Lämna ett svar