Spana in Speedback GT: Brittiska retrobilen

David Brown Automotive specialiserar sig på att göra lyxiga sportbilar i retrostil. För några år sedan kom deras första skapelse – Speedback – som baseras på en Jaguar XKR med en design som hyllar den legendariska Aston Martin DB5.

Låter det brittiskt? Det inte bara låter, det ÄR brittiskt. Det är så mycket James Bond att det nästan känns förvånande att den inte serveras i en skakad (inte rörd) dry martini.

Den versionen av Speedback kostade då omkring 3,5 miljoner kronor.

Nu kommer en ny variant. Enligt Carbuzz presenteras Speedback GT på Genèvemässan i mars och den kostar betydligt mycket mer än tidigare – 5,6 miljoner kronor är grundpriset.

Är det någon skillnad då från föregångaren? Ja, enligt tillverkaren är det faktiskt exakt 237 stycken förändringar, där många rör design.

Under huven finns en V8 på 5,0 liter (från Jaguar XKR) som ger en bra bit över 500 hästkrafter. 0-100 km/h på 4,6 sekunder och en toppfart på 250 km/h.

LÄS MER: Aston Martin DB4 hittad i skogen – efter 45 år

Det finns uppgraderingar för mer kraft, men frågan är om det ändå inte är utseendet som kommer få ett antal miljonärer att lägga upp miljonerna. Ett utseende som det tar 7 200 produktionstimmar att arbeta fram, från start till mål.

Bara färgen (18 lager) tar åtta veckor. Och naturligtvis kan köparen påverka en hel del hur slutresultatet ser ut, både utanpå och inuti.

Du kan få en hel del härliga bilar för 5,6 miljoner kronor – men håll med om att Speedback GT är vacker som en dröm. Kan det till och med vara så att årets snyggaste bil redan är här?

LÄS ÄVEN: Se James Bond bilar genom åren

Lämna ett svar