Snart 34 000 laddbara bilar i Sverige

Bara i år har antalet laddbara bilar ökat med 5 607 bilar. I maj månad såldes 28 procent fler laddbara bilar jämfört med samma månad förra året. Nu finns det också laddbara bilar registrerade i 288 av landets 290 kommuner, trots att det saknas publika laddstationer i hela 95 kommuner.

Totalt finns det 981 laddstationer med totalt 3 425 laddpunkter i Sverige, förutom då alla privata laddboxar och laddstationer. Antalet laddplatser ökar nu mer än antalet laddbara bilar, plus 32 procent sedan årsskiftet. Strömstad, Malung-Sälen och Sigtuna är bäst vad gäller publika laddpunkter per 1 000 invånare.

Det är fortfarande laddhybriderna som dominerar då cirka 23 procent av försäljningen i maj gällde de rena elbilarna.

Mitsubishis Outlander PHEV är fortfarande landets populäraste laddhybrid men Volkswagen Passat GTE knappar in månad för månad. På samma sätt plockar Tesla Model S in på Nissan Leaf och är inom några månader Sveriges populäraste elbil även sett till antalet bilar på vägen. Det finns i dag närmare vardera 7 000 Outlander och GTE på våra vägar och cirka 2 500 av vardera Model S och Leaf.

–  Även om maj var bästa månaden hittills i år är jag inte riktigt nöjd med marknadsutvecklingen. Om några dagar klubbas klimatlagen i riksdagen, vilket är positivt. Men för att höja tempot krävs en bred palett av insatser, säger Olle Johansson, vd för Power Circle, i ett pressmeddelande.

– Förutom styrmedel krävs bland annat informationsinsatser, fortsatt utbyggnad av laddinfrastruktur och inte minst att vissa billeverantörer kommer till rätta med leveranstiden. Just nu verkar efterfrågan vara större än utbudet på vissa modeller, vilket leder till långa väntetider.

Sverige ligger en bra bit efter Norge som har över 100 000 laddbara bilar i trafik.

Lämna ett svar