Snabbast i världen – se Mercedes galna kombi

Galen. Rolig. Motorvägslok. Så beskrev vi Audi RS6 Avant Quattro Performance. Vi testkörde den och skrev att den var världens snabbaste kombi. 0-100 km/h på 3,7 sekunder. I en kombi. Ja, sannerligen galet.

Men nu är allt det historia, för nu har Mercedes-AMG E63 S 4Matic kommit till stan. 0-100 km/h på 3,5 sekunder. I en kombi. Read it and weep, Audi!

Flera veckor innan bilmässan i Genève släpper alltså Mercedes sin monster-kombi – och visar att det inte är bilmässorna som är framtidens marknadskanaler. Det är här och nu som gäller, sociala medier och alla bilnördars förmåga att sprida nyheterna där. Och här.

Och vad är det då som Mercedes släppt? Ja, det är något helt vansinnigt. Världens snabbaste kombi! (Vi får väl se när nästa biltillverkare siktar på den titeln…)

Mercedes-AMG E63 S 4Matic kommer med en 4,0 liter stor V8 (turbo) som sammanlagt levererar 612 hästkrafter. Det innebär alltså 0-100 km/h på 3,5 sekunder. I en kombi.

Tar du bort S:et i modellnamnet kapar du omkring 40 hästkrafter, men även den versionen är snabbare en Audis värsting.

Med eller utan S så levereras bilen med en niostegad automatväxellåda (AMG Speedshift MCT) och modellerna är förstås fyrhjulsdrivna. Luftfjädring är standard och bilens körinställningar är Comfort, Sport, Sport Plus och Individual. Hos S-modellen finns även Race…

 LÄS MER: Test – Så bra är nya Mercedes E-klass kombi

 

Maxhastigheten är ”strypt” till 250 km/h men kan nå ända upp till 290 km/h om köparen adderar ”AMG Driver Package”. Då ”ostryps” bilen, så att säga.

För att hindra att den dyra och snabba kombin tappar bort sig på vägen och snabbt kan stanna från maxfart (på autobahn) så är den utrustad med stora bromsskivor – och den som vill kan välja till (dyra) keramiska bromsskivor.

Allt om Bilar skrev häromdagen om nya BMW 5-serie Touring och dess utökade lastkapacitet. Men Mercedes-AMG E63 S 4Matic lastar ännu mer! 640 liter i bagaget och 1 820 liter med fällda baksäten.

Efter bilmässan i Genève (i mars) ska det gå att beställa Mercedes-AMG E63 S 4Matic (och modellen utan S) och leveranserna ska börja ske nu i juni.

 LÄS ÄVEN: Mercedes nya värsting med 612 hästkrafter!

Lämna ett svar