Sluta lura bilköparna

Det är SFVF:s vd Bo Ericsson som presenterar förslaget på ett slags godkännande av våra bilförsäljare. Bo sitter som ledamot i Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, sedan snart 18 år och han ser ett stort behov av en förbättring.

Enligt statistik från ARN handlar 70 procent av alla ärenden till nämnden om köp av bilar.

70 procent – det är en mycket alarmerande siffra och en siffra som bara den borde ge branschen skrämselhicka.

Att köpa ny bil är en stor och viktig affär och att så många känner sig lurade eller dåligt behandlade är väldigt illa. Det är också en bransch som försökt att få bättre ordning i många år – men inget verkar hjälpa.

Jag träffar många bilchefer från tillverkarsidan och där är också många bekymrade över återförsäljarledet. Vi ser också att fler och fler tillverkare bygger egna nät av återförsäljare och att de via försäljning direkt över internet helt och hållet gör sig av med återförsäljare.

Bilköparna känner sig lurade på det här:

Bilen är trasig eller har fel som kan härledas till problem i tillverkningen eller att felen fanns redan före köpet.

Bilen motsvarar inte det som kunden förväntade sig. Det kan vara tekniska finesser som inte finns eller att de inte fungerar så som säljaren sagt. Det kan också vara att bilen är av fel modellår. Ett mycket vanligt problem är att en kund köper det den tror är en ny bil men det visar sig senare att det är en ny bil men ett tidigare modellår.

Den tekniska utvecklingen går mycket snabbt och många nya bilar har finesser och funktioner som är svåra att förstå för en bilköpare. Många finesser och funktioner är inte standard i bilen utan finns i olika utrustningspaket. Det är ofta så att inte ens de som arbetar med prislistor och paketering förstår exakt vad som ingår i olika paket eller tillägg.

LÄS MER: Sålde krockskadade bilar från USA – åtalas

”Körkort” är en lägstanivå

Så här kan det förstås inte fortsätta. Inte om branschen vill överleva. Bilförsäljarna kan inte fortsätta att skjuta över problemet på verkstäderna, dit kunderna vänder sig i dag när de upplever att det är ett problem med bilen.

Det blir också oftare så att bilen köps på ett ställe men att verkstaden inte är i anslutning till återförsäljaren. Och då är det ännu viktigare att återförsäljarledet sköter sin del – att kunde vet vad den köpt vid köptillfället.

Jag håller med Bo Ericsson och kanske räcker inte ens ett körkort för bilförsäljarna. Det har tagit många år för bilverkstäderna att få ordning på sitt kvalitetsarbete och vi har inte varken tid eller råd med samma långsamma utveckling hos bilförsäljarna.

Ett körkort eller ett godkännande är en lägstanivå men en bra början för att få lite ordning och betydligt färre missnöjda kunder.

Lämna ett svar