Se Porschen dra världens största flygplan

Kanske tycker en del att det känns som att flyga när de trycker gasen i botten på en Porsche Cayenne, lyxsuven med den otroliga kraften. Men något flygplan är den faktiskt inte.

Däremot kan den dra ett – ja, och inte vilket flygplan som helst! Nu har en Porsche Cayenne lyckats med konststycket (?) att dra världens tyngsta passagerarflygplan, en Airbus A380 i två våningar, 42 meter. Dessutom passade bilen på att då ta sig in i Guinness rekordbok.

Bakom ratten satt Porsche-teknikern Richard Payne:

– Den klarade det – jag är så lättad! Vi brukar inte gå så här långt för att testa gränserna för våra bilar, men i dag var vi ganska nära. Våra bilar är designade för att vara tuffa, men det Cayenne gjorde i dag är anmärkningsvärt.

Cayenne krossar Touareg och Patrol

För ett drygt decennium sattes det första rekordet i att dra ett flygplan. En Volkswagen Touareg bogserade en Boeing 747 (155 ton tung) i 155 meter. Detta stod sig ända till 2013 då Nissa lät sin modell Patrol dra ett fraktplan på 170 ton.

Men nu är det alltså Porsche som leder flygplansbogserandet, med sina 285 ton!

– Jag märkte att den fick kämpa men vår Caynne klagade inte utan körde bara på. Och i backspeglarna såg jag bara Airbus, vilket var rätt intressant, säger Richard Payne.

Den Porsche Cayenne som användes var en 385 hästar stark, 4,1 liter stor diesel-V8. Men för att visa att även en bensinvariant skulle klara det så fick Porsche Cayenne Turbo S, en 4,8 liter stor bensin-V8 (på 560 hästkrafter) ge sig på utmaningen – och även den lyckades.

Om någon av bilarna pajade? Nej, båda kördes tillbaka till London från Charles de Gaulle Airport i Paris utan problem.

LÄS ÄVEN: Test – monstersuven Porsche Cayenne Turbo S 


Lämna ett svar