Så ska Volvo-ägaren Geely ta hand om Lotus

Li Shufus portfölj av bilmärken växer. Efter köpet av Proton och Lotus väntas nya tuffa investeringar. Enligt uppgifter från Malaysia, där Li Shufu slutfört köpet av bilgruppen Proton från Malaysia-bolaget DRB-Hicom, kan Li Shufu tänka sig att börja bygga Lotus-bilar i Kina för export till resten av världen.

Geely har köpt 49,9 procent av Proton och 51 procent av Lotus Cars från DRB-Hicom och ska nu införliva de två bilmärkena med de andra i Geely-gruppen. Där finns redan Geely, London taxi, Volvo, Lynk&Co och Polestar. Proton ska bli ett volymmärke i sydostasien medan Lotus ska bli ett globalt bilmärke.

I förra veckan avslöjade Volvo att de tänker skapa det nya bilmärket Polestar för eldrivna sportbilar och senare i år ska Lynk&Co visa sina allra första serieproducerade bilar. Även Lynk&Co har ambitionen att bli ett globalt bilmärke där Kina och Europa är de två första marknaderna.

För Li Shufu väntar nu ett tufft investeringsprogram för att få lönsamhet i Proton och Lotus. Till en början finns cirka 270 miljoner kronor avsatta till Proton och Li Shufu räknar med att båda bilmärkena ska dra nytta av den teknik som utvecklats av främst Volvo och Lynk&Co.

Lämna ett svar