Så ska polisen stoppa raggarkaoset

De svenska raggarna. Älskade, ogillade, omdebatterade. Och nu lär det diskuteras igen – speciellt i Värmland.

Ända sedan 1970-talet har svenska raggare kört till Kongsvingers fästning i Norge. Från början var det för att försöka stjäla fästningens flagga men det har sedermera ändrats till att bli en stor folkfest. På plats, men även på vägen dit. Det handlar ju om en väldig karavan av raggarbilar.

Riksväg 61 är den lysande leden i hela bilvandringen – från Kil, via Arvika och Charlottenberg och sedan in i Norge.

I fjol orsakade den långa raggarkaravanen påskkaos i trafiken. Totalstopp på vägen och en hel del annat som störde den allmänna ordningen. Därför har polisen, både svensk och norsk, bestämt sig för att ta kontroll över situationen.

– Alla beter sig inte illa, men problemet eskalerar år efter år. Nu får det inte bli värre, vi måste återställa ordningen, säger chefen för lokalpolisområde Arvika, Christer Lööf, till NWT.

Kissa på borgen – 10 000 kronor i böter

Polisen sätter in extra resurser och ökar antalet trafikkontroller på sträckan.

– Vi kommer kontrollera nykterhet och behörighet. Föraren har ett stort ansvar för bilen och passagerarna, säger Christer Lööf och fortsätter:

– Vi har även beredskap när karavanen vänder tillbaka till Sverige. Anledningen att vi går ut i förväg med det här är att vi vill få folk att tänka till och ta till sig budskapet.

Vägen upp till själva fästningen stänger den norska polisen av. Och det kommer att kosta för den som till exempel urinerar på offentlig plats – 10 000 norska kronor.

– Så det är frågan om festen är värt det, säger Terje Didriksen till NWT.

LÄS ÄVEN: Polis utreds efter ”häxjakt” på raggare 

Lämna ett svar