Så ska Kia få samma körglädje som BMW

Jag träffade Kias utvecklingschef Albert Biermann första gången på bilsalongen i Paris i höstas. Då pratade vi allra mest om hur Kia skyndar långsamt i teknikracet och att i stället för att ödsla pengar på teknik för självkörande bilar fokuserar på vad dagens bilköpare vill ha.

Nu träffas vi mer eller mindre hemma hos Biermann – på utvecklingsavdelningen i Sydkorea, där Biermann än så länge är ende europé. Biermann håller också på att bygga upp en egen liten utvecklingsavdelning vid Kias europeiska bas i Frankfurt.

Har hand om prestandabilarna

Biermann övervakar allt som har med så kallade prestandabilar att göra, det vill säga Kias GT-bilar, Hyundais N-bilar och premiumbilarna från Genesis. Biermann ser också till att koncernen lär sig så mycket de kan av Hyundais omfattande satsning på rally-VM.

Historien med Optima GT visar tydligt Biermanns uppgift hos Kia/Hyundai/Genesis.

– De har väldigt duktiga ingenjörer här och mitt jobb är mer att leda dem i rätt riktning. Tidigare hade de kanske inte så mycket koll på hur de kunde förändra bilarna. Nu vet vi vilken bil vi ska göra och vad som behöver göras med exakt den bilen, säger Biermann.

Biermanns avdelning testkör och säger okej till alla prestandabilar inom koncernen men under vårt samtal visar det sig att Biermann har en hel del att säga till om även när det gäller andra bilar.

Använder ni simulatorer för att göra de sista justeringarna på bilarna?

– Jag har hittills inte sett en enda simulator som kan ge bilen en viss karaktär. Men visst, vi har väldigt många olika simulatorer och vi börjar på en högre nivå i dag jämfört med tidigare, bilen är mer färdig direkt i dag när vi kan använda simulatorer tidigt i utvecklingsarbetet. Vi kan också använda den tekniken för att få en liten guide i åt vilket håll vi bör gå. Men det allra sista behöver vi ändå testförarna för.

LÄS OCKSÅ: En unik inblick i Kias och Hyundais hemliga bilfabrik

Satsar på roligare bilar

Vi kan räkna med en rad körglada bilar från Kia längre fram och även Hyundais första serie med N-bilar ska presenteras, troligen redan 2017. Hyundai planerar för en ny i30 och Kia ska plocka fram sin version, Céed.

– Dagens Céed GT kanske inte är så rolig att köra, men vänta tills nästa generation kommer, säger Biermann.

Enligt Biermann kommer Kia att fortsätta att utveckla dieselbilar och han är övertygad om att dieselmotorn har en framtid, i alla fall på kort sikt.

När bussen med alla oss gäster lämnar testbanan i Namyang vinkar Albert Biermann adjö. Hans grupp med koreanska ingenjörer står runt honom som en entusiastisk skolklass runt sin populäre lärare.

Jag tänker på något Albert Biermann berättade på bilsalongen i Paris. Att jobbet på Kias utvecklingsavdelning är så annorlunda jämfört med samma position på BMW. Då fastnade han ofta i möten. Nu får han i stället arbeta mer direkt med bilarna och med ingenjörerna.

Han ser verkligen ut att trivas med båda fötterna på testbanans asfalt.

Lämna ett svar