Så blir vi av med ligorna och stölderna

De senaste veckorna har vi läst skrämmande rapporter och ögonvittnesberättelser om stölder av bildelar och stöld av diesel.

Larmtjänst släppte sin rapport med statistik för 2016 i förra veckan och det var rätt skrämmande siffror. Antalet stölder av bildelar har på vissa håll fördubblats och då ska vi komma ihåg att vi fick en liknande rapport i januari 2016.

Åren 2015 och 2016 formligen exploderade antalet stölder av bildelar. Polisen förklarar det här med att det är professionella ligor som specialiserat sig på att stjäla delar från moderna bilar. Det rör sig främst om navigationsutrustning, krockkuddar och strålkastare. Tjuvarna stjäl hela ratten och plockar snabbt ur hela informationsanläggningen och då alltså hela bildskärmar.

Bilar repareras med stulna delarna

Vi har tidigare berättat om hur krockade bilar repareras med stulna delar för att sedan säljas på begagnatmarknaden. Enligt informationsföretaget Carfax finns det bland annat en stor anläggning i Kaunas, Litauen, där bilar från hela världen förses med nya krockkuddar och nya delar.

I förra veckan berättade vi också om de omfattande stölder av diesel som rapporterats till polisen den senaste tiden. Även här rör det sig om organiserad brottslighet och polisen står utan möjligheter att reda ut alla brott.

Det finns gemensamma nämnare mellan de här brotten och ska vi komma tillrätta med problemet kan vi inte bara peka finger på polisen. De behöver hjälp. Av oss alla.

Måste se på stölderna som organiserad brottslighet

Till exempel så här:

* Rätt straffsats. Att skrika på högre straff handlar inte bara om att verka avskräckande. Vilka resurser polis- och åklagarmyndigheten lägger på olika brott står i direkt proportion till straffsatsen. Sen har de riktlinjer om att till exempel stoppa organiserad brottslighet. Olika satsningar ger resultat men när polisen går tillbaka till vardagen ökar brotten igen. Att se på de här stölder av bildelar och diesel som den organiserade brottslighet det är hjälper polis och åklagare.

* Bättre bilar. Bilarna ska vara uppkopplade och prata med andra bilar. Då kan vi också ställa krav på att viktiga delar dna-märks vid montering så att de kan spåras, rejäla larm och positionsövervakning samt att tillverkarna även tar ett större ansvar för bilens hela livslängd. Det går såklart att se om en bil som sålts i USA, krockas där, repareras i Litauen och sen säljs i Tyskland. Det är ett enklare problem att lösa än att bilen kör på egen hand.

Bättre gränskontroller

* Smartare försäkringsbolag. Vissa problem börjar med att försäkringsbolagen dömer ut krockade eller skadade bilar men inte skrotar dem. Bilarna säljs då på den svarta marknaden, repareras och rullar igång igen med stulna delar och tveksamma lagningar. Sen gnäller försäkringsbolagen på att skadekostnaden ökar.

* Global marknad. Bilmarknaden är verkligen global – även om USA:s president vill beskära den kraftigt – och då måste också industrin övervakas med globala verktyg. Bättre register, bättre uppföljning, bättre utbyte och ett internationellt register med varje bil som en individ som går att spåra.

* Bättre gränskontroller. Det stjäls skogs- och jordbruksmaskiner som aldrig förr men en skördetröska borde inte vara så svår att se i tullen.

Löser vi de här fem punkterna har vi tagit bort en stor del av marknaden för stulna bildelar och stulet diesel.

Lämna ett svar