Så blir nya BMW X3

Nya BMW X3 byggs på samma plattform, CLAR, som dagens 7-serie och 5-serie. Det betyder bland annat att X3 blir betydligt lättare än dagens modell, trots att bilen växt i storlek både på längden och bredden. Viktbesparingen är hela 55 kg. Hjulbasen är något längre vilket i sin tur betyder att X3 fått större innerutrymmen och speciellt då i fram- och baksätet. BMW har prioriterat packutrymmen vid passagerarna framför ett stort bagageutrymme.

Det BMW avtäckte i veckan är tredje generationen av bilen som sålts i över 1,5 miljon exemplar. En stor del av tillverkningen ska ske i BMW:s stora fabrik i Spartanburg i USA, där BMW också firar 25-årsjubileum. 70 procent av produktionsvolymen ska ske i USA och därifrån ska X3 exporteras till 140 länder.

BMW väljer en ny design på sin klassiska grill, njuren kallad, och det blir också nya dimljus. Det blir första gången BMW väljer det här utseendet i fronten på en X-bil.

Nya X3 kommer att ha samma breda erbjudanden av tekniska finesser och förarassistanssystem som finns i 7-serien och 5-serien. Men det återstår att se exakt hur paketeringen för Sverige kommer att se ut.

Motoralternativen vid lanseringen i Sverige i november väntas vara dieslarna xDrive20d och xDrive30d. Motorerna är på 190 respektive 265 hästkrafter. Bensinarna blir till en början xDrive20i, xDrive30i samt toppmodellen M40i. Här blir effektuttaget 184, 252 och 360 hästkrafter. Dessutom kommer både en laddhybridversion samt en helt eldriven X3 inom ett par år.

BMW X3 blir en tuff konkurrent till Volvos nya XC60, framför allt i USA där BMW gör allt de kan får att bilen ska få fotfäste.

BMW Sverige har prissatt X3 från 447 000 kronor upp till ett frånpris på 624 000 kronor för M40i-modellen. X3 är en av kandidaterna till Car of The Year 2018.

Lämna ett svar