Rekord-Lamborghini har rullat 40 000 mil

Simon George gjorde allt för att förverkliga sin dröm: Att äga en Lamborghini.
2004 tog Simon ut ett lån på allt han ägde för att få ihop till handpenningen på motsvarande 600 000 kronor. Eftersom avbetalningen låg på 36 000 kronor i månaden visste Simon att bilen var tvungen att tjäna in pengar åt honom. Det enklaste sättet var att hyra ut bilen till ett upplevelseföretag där Simon fick sitta med som instruktör på brittiska racerbanor.

Några år senare startade han ett eget företag tillsammans med en kompis: 6th Gear Experience. I fem års tid fick Lamborghinin jobba hårdare än en New York-taxi med 90 inbokade event per år – och ett dussin förare vid varje tillfälle. Förutom det fick Lamborghinin tjänstgöra som Simons vardagsbil när han pendlade mellan olika event 100 mil i veckan.

14 uppsättningar däck – om året

Kostnaderna var förstås skyhöga. Murcielagon suger i sig två liter soppa per mil – om man kör lugnt. Varje år käkade bilen upp 14 uppsättningar däck och behövde nya bromsbelägg ungefär lika ofta. Skivbromsarna måste bytas varje 3000 mil. Bilen är inne på sin åttonde koppling, en dyr historia eftersom hela motorn måste lyftas ned från karossen. V12-motorn har renoverats tre gånger. Murcielagons kamaxeldrivning tenderar att gå sönder – den har rasat två gånger.

2012 skulle det bli ännu dyrare när en av kunderna sladdade av en bana och kraschade mot ett träd. Varken föraren eller instruktören blev skadad, men det var värre med bilen. Den fick pensioneras från Simons eventföretag och spenderade de nästkommande fyra åren på verkstad. Notan: En miljon kronor.
Bilen får inte längre jobba åt Simons kunder. Men den används fortfarande flitigt – som Simons vardagsbil när han pendlar 30 mil mellan Yorkshire och Midlands. I sommar ska han köra Murcielagon till Italien för att besöka Lamborghinifabriken i Sant’Agata. En biltur på 400 mil bara det. I dag har bilen rullat över 40 000 mil, det är rekord för en Lamborghini så vitt någon vet.

Bilen har kostat sex miljoner att äga

Vad bilen har kostat sammanlagt under åren är svårt att bedöma – Simon har inte hållit räkningen. Men den enskilt högsta kostnaden är bensin. Simon bedömer att Lamborghinin har tankats för 1,5 miljoner kronor. Kraschen kostade en miljon kronor. 84 uppsättningar däck genom åren har kostat drygt 900 000 kronor. Service och motorreparationer har gått på 600 000 kronor. Skatt, försäkring och andra avgifter har kostat omkring 230 000 kronor. Vad kostar det då att köra 40 000 mil i en Lamborghini Murcielago?
Totalt landar ägarkostnaderna på nära sex miljoner kronor!
I dag är Simons företag 6th Gear Experience störst i Storbritannien på att erbjuda bankörning med superbilar. Totalt erbjuder man 27 olika bilar, allt från Lamborghini Aventador till lilla Ariel Atom. 

Lämna ett svar