Regeringens bilskatteförslag sågas av alla

Regeringens presenterade sitt förslag till en ny fordonsskatt. Förslaget betyder att elbilar och gasbilar får en miljöbonus men att bensin och dieselbilar får högre skatt. Förslaget betyder också högre skatt på de bilar som redan rullar på svenska vägar.

Så här säger några tunga aktörer om regeringens förslag:

”Att sjösätta ett bonus-malussystem 1 juli 2018 två månader innan WLTP-systemet är på plats riskerar att få oanade effekter. Regeringen bör tänka om och flytta fram införandet till dess att vi vet vilka värden den nya testcykeln ger och vilka konsekvenserna blir.”

(Bil Sweden)

”Det är synd att regeringen drar ner ambitionen för bilar med nollutsläpp. Regeringen tackar nej till en snabb omställning till renodlade, utsläppsfria elbilar. Men vi ser ändå framför oss en stark utveckling för laddbara fordon.”

(Volkswagens Sverige)

”Jag tycker det är otroligt synd att regeringen inte passar på att vara mer ambitiösa.”

(Power Circle)

”Förslaget innehåller också detaljer som vi kan vara tveksamma eller negativa till. Till exempel vill vi se att systemet styr bättre på andrahandsmarknaden.”

(Gröna Bilister)

”Högsta bonusnivån på 45 000 kronor är bara marginellt mer än dagens supermiljöbilspremie, särskilt som den femåriga fordonsskattebefrielsen samtidigt tas bort.”

(Fores)

Men regeringens förslag får också visst beröm. Främst är de då satsningen på gasbilar, de ska få en bonus på 7 500 kronor, som gillas. Tillverkare som varit uthålliga och försett den svenska marknaden med gasanpassade bilar, som till exempel Volkswagen, Subaru och Volvo, applåderar regeringens förslag.

De läsare som hört av sig är ytterst kritiska till de nya högre skatterna och de menar att regeringen sviker landsbygden, de med låg inkomst som inte har råd att köpa en ny och miljövänligare bil, och de som måste köra en stor bil av en eller annan anledning.

Vad många missade med regeringens förslag är att det även betyder en höjning av fordonsskatten för de bilar som finns på vägarna i dag. Det så kallade koldioxidbeloppet börjar i dag gälla från 111 gram CO2 per kilometer men i det nya förslaget ska gränsen sänkas till 95 gram. I dag kostar det 22 kronor per gram CO2 över gränsen. Redan där höjs skatten med 352 kronor per år för alla som har en bil som släpper ut 111 gram CO2 eller mer.

 

 

Lämna ett svar