Rådet till gasbilsägarna: alla ska ur bilen när ni tankar

Efter incidenter i Nyköping, Linköping, Stockholm, Göteborg och Helsingborg varnar nu Svenska Fordonsverkstäders Förening, SvFF, för att tanka gasbilar.

SvFF menar att vi i Sverige tar för lätt på problemen med tankning av gasbilar och pekar på att erfarenheten från gasbilarna visar att det behövs nya rutiner vid tankning. Bland annat nämner SvFF en olycka i Brasilien i april med dödlig utgång.

LÄS MER: VW återkallar gasbilar som kan explodera 

SvFF vill ha ytterligare kontroller av gastankarna, bland annat efter incidenter i Sverige som i sin tur ledde till återkallelse av flera bilar. SvFF har satt ihop nya rekommendationer inför semesterresan:

1) Vid tankning, töm bilen på människor och djur.

2) Parkera inte gasbilen i dåligt ventilera garage eller parkeringshus. 

– Gastanken döljs ofta av skyddsplast som måste demonteras vid okulär besiktning, något som inte alltid görs vid kontrollbesiktning. Därför måste gastanken kontrolleras separat, så att den inte rostar sönder, får sprickor eller på annat sätt blir obrukbar, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

Nya regler är på gång till nästa år. Från och med 20 maj 2018 måste gastankarna friläggas och kontrolleras i samband med fordonsbesiktning. 

Lämna ett svar