Polisens trafikhaveri – fler fyllon på vägarna

Till en början är det lätt att tro att svenskarna blivit bättre bilförare. Ja, kanske inte genom att titta ute på vägarna men statistiken avslöjar att hela 3 000 förre blev av med körkortet 2016 jämför med 2015.

Men inte heller statistiken är egentligen speciellt positiv.

– Hur många körkort vi återkallar påverkas naturligtvis om flödet av ärenden in till oss förändras, säger Katarina Fröberg, direktör för körkortsavdelningen på Transportstyrelsen.

30 procent färre nykterhetskontroller

Och varför har då Transportstyrelsen fått in färre ärenden, som lett till att återkallelserna minskat med en femtedel?

Jo, det sker helt enkelt färre kontroller. Polisens egna siffror visar till exempel att nykterhetskontrollerna minskat med över 30 procent förra året.

Rattfylleri och fortkörning är där de största skillnaderna finns i antalet återkallade körkort.

LÄS MER: Hade bara en glugg – förlorade körkortet

Det ser i stort sett likadant ut över hela landet, där Jämtland är i topp med sina 25 procent färre återkallade körkort. Bara i två län, Blekinge och Gotland, har fler blivit av med körkortet.

– Vi vet att det är normalt med vissa variationer och det gäller i synnerhet på länsnivå, säger Katarina Fröberg.

Transportstyrelsen återkallade cirka 5 400 körkort på grund av rattfylleribrott – samtidigt beviljades 1 600 körkort med villkoret alkolås.

– Alkolås ger människor en möjlighet att fortsätta köra bil, men då krävs det att man går med på de krav vi ställer. Idag är det var fjärde rattfyllerist som väljer alkolåset och vi ser gärna att den andelen ökar, säger Katarina Fröberg.

LÄS ÄVEN: Allt fler kuggas i körkortsprov

Lämna ett svar