Polisens kamp mot A-traktorerna – tar föräldrarnas körkort

A-traktorer och epatraktorer är en del ungdomars sätt att lite tidigare få testa på den svenska trafiken.

De får inte köras snabbare än 30 km/h – vilket retar den del. Det vill säga, det retar en del ungdomar som vill köra snabbare – och det retar en del vuxna förare som till exempel hamnar bakom en långsam A-traktor på en väg med högre hastighetsgräns.

Det leder till att en del av ungdomarna väljer att modifiera sina A-traktorer så de går snabbare – eller helt enkelt köra epatraktorerna över tillåten hastighetsgräns.

LÄS MER: Här är skillnaden mellan A-traktor och epatraktor

I ett försök att komma till rätta med problemen har regeringen beslutat om nya besiktningsregler för epa- och A-traktorer.

I Ljusdal har det varit en hel del problem med epa- och A-traktorer och polisen har valt att tydligt försöka lösa situationen.

– Folk har ringt in jättemycket för att de tycker epatraktorerna går för fort, och att de buskör. Vi vill att folk ska känna sig trygga så då måste vi göra något, säger polisens utrednings Rickard Eriksson till hela hälsingland.

Därför har han och hans kolleger kontrollerat fler A-traktorer som de stött på. I november ledde det bland annat till att en pojke blev av med sitt fordon när han försökte köra ifrån polisen – som mest var han uppe i 130 km/h!

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om epa- och A-traktorer

I december beslagtogs en felinställd A-traktor och i januari har två A-traktor stoppats i fartkontroller.

Trafikförseelserna gör förstås att de blir av med sitt traktorkörkort (AM) och får betala böter – men det blir också svårare för ungdomarna att få lämplighetsintyget som behövs inför övningskörning till det vanliga personbilskörkortet (B).

– De här ungdomarna är ofta väldigt motorintresserade och kanske till och med går på vissa program som har med sådant att göra, som fordonsteknisk och så vidare. Det kan bli problem för dem i skolan när de inte har behörighet. Det kan vara bra att veta, säger Rickard Eriksson.

Men, i flera av fallen i Ljusdal misstänks föräldrarna till förarna – för tillåtande av olovlig körning. Och då är risken stor att även deras körkort ryker.

– Det kan även bli så att föräldrarnas körkort omhändertas. Det är en följd som kan bli vid de här tillfällena vid vissa omständigheter. Man har inte gjort tillräckliga åtgärder för att hindra sin son eller dotter att köra de här olovliga fordonen.

LÄS ÄVEN: Polisen uppmanar föräldrarna att ta ansvar

Lämna ett svar