Polisen tog husvagnarna – hade 40 000 i p-böter

En så kallad ”bilmålvakt” är en person som står registrerad på ett eller flera fordon för någon annans räkning. På så sätt kan den egentliga ägaren undvika skatter och böter. 

Målvakterna kan ha tusentals parkeringsböter och har sällan några inkomster eller egendomar som kan drivas in. Personen som toppar listan har drygt 56 miljoner kronor i skulder till Kronofogden. 

LÄS MER: Tiotusentals smiter från P-böter 

”Lämnas tillbaka när skulderna är betalda”

Länge har polisen stått maktlösa inför fusket. Men för två år sedan kom en lag som gav dem möjlighet att komma åt de skyldiga. Då började skatter och böter nämligen att följa med bilen i stället för ägaren – och sedan dess har det blivit betydligt lättare att komma tillrätta med problemet. 

På Facebook visar Uppsalapolisen hur de kunnat utnyttja ”bilmålvaktslagen” för att forsla bort två felparkerade husvagnar – som båda var kopplade till ägare med stora skulder. 

”De tas till en uppställningsplats och lämnas tillbaka till ägarna först om och när skulderna för obetalda parkeringsanmärkningar är betalda. I dessa fall över 40 000 kr kopplat till var och en av ägarna till vagnarna”, skriver polisen i det uppmärksammade inlägget. 

LÄS MER: Lagskärpning mot bilmåvakter kan vara på väg 

Väcker starka reaktioner

Inlägget har i skrivande stund har mer än 3 700 reaktioner. 

Många av Facebook-användarna är positiva till att polisen kan ställa undan fordonen tills ägarna betalar sina skulder. 

”Lysande! Härlig läsning och bra jobbat!”, skriver en av dem. 

Men flera andra belyser i stället hur myndighetens agerande kan drabba människor som lever i fattigdom eller hemlöshet.

”Grattis nu e många säkert nöjda.. det togs bort tak över huvudet på flera pers. Ja förstår problematiken. Men lösningen är inte att förvärra deras situation”, skriver en annan. 

https://www.facebook.com/polisenuppsalalan/posts/1758132687590716

Ytterligare lagskärpning kan vara på väg

Snart kan det bli så att polisen får större befogenheter för att få bukt med bilmålvakterna. 

I höstas lade Liberalerna fram en motion där de föreslog att även bilar som är rättparkerade ska kunna beslagtas, samt att personer med stora skulder inte ska ha rätt till att registrera sig som ägare till flera fordon.

– Lagen har inte fått tillräcklig effekt och vi missar många kriminella på grund av luckorna. Det är vi självkritiska till och det är hög tid att rätta till det, säger Roger Haddad (L) som vill se ytterligare lagskärpning. 

Lämna ett svar