Polisen storsatsar på nya superkameror

Det var efter incidenter vid festivaler, de många bilbränderna och ett stort antal mordförsök som polisen bestämde sig för att inleda ett projekt för effektivare och smartare kameraövervakning.

Nu storsatsar polismyndigheten och räknar med att utveckla kameraövervakningen kraftigt de kommande åren. Ett nationellt kameraövervakningssystem ska utvecklas för att samordna och hantera bilder och filmer från en rad olika källor. Det kan röra sig om fast monterade kameror, kroppsmonterade kameror eller kameror monterade på helikoptrar eller drönare.

Bilderna från kamerorna ska analyseras på ett smartare sätt för att snabbare och enklare kunna identifiera personer och till exempel läsa registreringsskyltar.

Börjar redan att användas i vår

Det nya analysverktyget ska till exempel snabbt kunna beräkna antalet personer i en folkmassa.

– Allmän kameraövervakning gör att polisen får en tydligare bild av händelsen och även i vissa fall direkta spaningsuppgifter som kan leda till att gärningsmännen kan lagföras, säger Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens allmänna kameraövervakning, i ett pressmeddelande.

Redan till våren och sommaren ska det nya övervakningssystemet vara delvis i drift.

– Lokalpolisen ska få tillgång till trygghetskameror. Vi börjar med prioriterade områden under våren och festivalerna under sommaren. Och sedan förberedelserna för valåret 2018. Systemet kommer att kunna manövreras från ledningscentralerna men så småningom också från mobila enheter.

En stor hjälp för polisen är att det nya systemet lättare ska känna igen ansikten och läsa registreringsskyltar. Det här kommer att ge polisen nya verktyg i framför allt trafikövervakningen.

Vintermissen som kan ge dryga böter – Polisen: Tar 20 sekunder att fixa

Lämna ett svar