Opel-chefen vill bara bygga elbilar

Opels vd Karl-Thomas Neumann har fått mycket beröm för hur han lett Opel ur krisen och till en position med klart bättre ekonomi. Neumann fick kröna sin omställningsprocess med en seger för Opel Astra i Car of the Year för ett år sedan.

I år var det tänkt att Neumann skulle fortsätta processen och bland annat presentera de suv:modeller som Opel utvecklat tillsammans med Peugeot-koncernen PSA.

Vill enbart bygga elbilar

Neumann har också arbetat med en egen framtidsstrategi för Opel där hans idé var att Opel skulle svänga om och enbart bygga elbilar. Enligt det tyska magasinet Manager Magazin skulle Neumann presentera sin nya strategi vid ett sammanträde med GM:s ledningsgrupp i maj i år.

Grunden i den nya serien elbilar skulle vara drivlinan i nya Chevrolet Bolt och Opel Ampera-e och vid 2030 skulle Opel helt ha slutat sälja bilar med förbränningsmotorer.

Beskedet att PSA vill köpa Opel kom som en stor nyhet även hos Opels ledning i Rüsselsheim och i veckan flög GM-chefen Mary Barra till Tyskland för att förklara läget.

 LÄS MER: Därför vill GM sälja Opel

Fackförbund rasar mot GM

I Tyskland har de stora och inflyteserika fackförbunden rasat mot beskedet att GM kan sälja Opel och systermärket Vauxhall till franska PSA. Enligt fackförbunden löper Tyskland och Storbritannien stor risk att bli av med många biljobb då det väntas en sammanslagning av fabriker inom det nya PSA-Opel.

Även den tyska förbundskanslern Angela Merkel hälsade på hos Opel för att informera sig om storaffären.

I går tvingades flera ledare från Opel, PSA och GM att försvara uppköpet och PSA-chefen Carlos Tavares sägs vilja möta de tyska fackförbunden för att informera om sina planer.

PSA-gruppens köp av Opel blir ytterligare en maktkamp mellan Tyskland och Frankrike då det handlar om tiotusentals arbetstillfällen på den ena eller andra sidan om gränsen.

Lämna ett svar