Opel avslöjar nästa suv: Crossland X

När du ser på bilderna på Opels nya suv Crossland X så undrar du förstås varför Opel kommer med en bil som i princip är lika stor som likaledes nylanserade Mokka X.

Förklaringen är att Crossland X ska ersätta den lilla familjebilen Meriva och att Opel ser det alla andra ser i bilvärlden: Suv:ar slår allt och tar kunder från de traditionella bilsegmentet, både från småbilar och mellanstora bilar.

Ytterligare en förklaring är att Crossland X härstammar från en bottenplatta som Opel delar med Peugeot/Citroën-koncernen. Under skalet döljer sig samma grundkomponenter som i en Peugeot 2008 eller en Citroën C3 Picasso. Crossland X ska också byggas i en fabrik i Zaragoza, tillsammans med PSA-bilarna.

Små suvar säljer femdubbelt

– Efterfrågan på mindre crossovers och suv:ar som är byggda för stadstrafik ökar betydligt, säger Opels vd Karl-Thomas Neumann i ett uttalande i samband med att bilderna på Crossland X presenterats.

Enligt Neumann har försäljningssiffrorna för den här typen av bilar femdubblats sedan 2010.

Själva debuten för Opel Crossland X ska ske den 1 februari. Crossland X ska ha vissa designdetaljer från småbilen Opel Adam och vi kan räkna med personalisering i hög grad, det vill säga att du ska kunna bygga din egen Crossland X i stor utsträckning. Enligt Opel har Crossland X ett större bagageutrymme än konkurrenterna. Den andra stolsraden kan flyttas vilket ska ge större eller mindre bagage och större eller mindre benutrymme i baksätet.

Första av 7 nya bilar i år

Opel ska erbjuda en parkeringsassistent, adaptiva led-strålkastare och en ny backkamera för ännu bättre sikt bakåt. Jämfört med Mokka X är Crossland X aningen mindre.

Modellen Crossland X är den första av totalt sju nya bilar från Opel under 2017. Lite senare ska vi få se familjebilen Zafira, tre versioner av Opel Insignia, elbilen Ampera-e samt transportbilen Vivaro.

BILTEST: Opel Mokka X – så bra är uppdaterade suven

Lämna ett svar