Nya Volvo XC40 bromsar själv även bakåt

Volvo presenterar sin nya kompakta suv XC40 i höst och ett stort projekt har varit att försöka få plats med alla de hyllade säkerhetsfunktionerna i de större bilarna XC90 och XC60.

Volvo har också speciellt haft ögonen på säkerhetsfunktioner som är nödvändiga i stadstrafik. Och jämfört med XC60 och XC90 – som båda byggs på den större teknikplattformen SPA – så har Volvo lyckats plocka med alla säkerhetsfunktioner. Volvo har också vidareutvecklat några system.

LÄS MER: Nytt sätt att varna bättre och snabbare 

Varnar effektivare

Nya XC40 varnar föraren för en eventuell fara på ett effektivare sätt och funktionen Cross Traffic Alert har byggts ut med automatbroms. Det betyder att om din Volvo ser en annan bil komma bakom din bil, till exempel när du backar ut från en parkering, så kan Volvo-bilen stanna, förutom att den varnar föraren.

Än så länge ”ser” XC40 bara bilar i Cross Traffic Alert men i framtiden ska bilen också kunna upptäcka cyklister och fotgängare.

Volvo kommer vid lanseringen att avslöja exakt hur de olika säkerhetssystemen ska paketeras i nya XC40 men det är klart att det större paketet, City Safety, blir standard på alla XC40-bilar.

– Vi vidareutvecklat City Safety hela tiden och fördelen med både SPA-plattformen och nu den nya CMA-plattformen är att vi redan från början förberett för uppdateringar, säger Thomas Broberg på Volvos säkerhetsavdelning. 

– Den senaste generationen av City Safety är mycket bättre än den första och vi vässar funktioner hela tiden. 

Enligt Volvo är det första gången en kompakt suv har ett så omfattande säkerhetssystem som Volvo XC40.

Lämna ett svar