Nya budet: Så ska barnen sitta i bilen

Svenska barn har det förhållandevis säkert i våra bilar, tack vare hög ambition från flera experter och organisationer. Till exempel så har NTF länge förespråkat att barn sitter i bakåtvända bilbarnstolar fram till minst fyra års ålder. Ja, till och med upp till fem års ålder.

– Inget annat land slår oss på fingrarna när det gäller barnsäkerhet. För 40 år sedan dog omkring 150 barn per år i trafiken. Nu är det färre än tio, säger Anders Lie, säkerhetsspecialist vid Trafikverket, till nt.se.

Och för att bygga vidare på den är kulturen så har ett antal parter tecknat en gemensam överenskommelse om en nationell rekommendation för barns säkerhet i bil. 

Grundbudskapet? Låt barnen sitta i bakåtvända stolar fram till att de åtminstone fyllt fyra år.

– Vi vill hemskt gärna ha barnen bakåtvända i bilen så länge som möjligt, säger Anders Lie.

LÄS MER: Här är bilbarnstolarna som är bäst i test 

Svenska systemet är säkrast

Enligt honom, och många andra experter, finns det bevis för att den svenska varianten är bäst.

– Man vet att ett bakåtvänt system tar bort 90 procent av de allvarliga skadefallen. Ett framåtvänt tar bort 50 procent.

Enligt Transportstyrelsen ökar risken för en allvarlig skada i en frontalkrock med upp till fem gånger – om barnet har vänts framåt redan vid två-tre års ålder.

Det har funnits rekommendationer med liknande innehåll förut. Det nya här är förstås att det nu är en nationell rekommendation som backas upp av så många olika representanter: Folksam, Trafikverket, Transportstyrelsen, Audi, Ford, Hyundai, Isuzu, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Porsche, Suzuki, Subaru, Seat, Skoda, Toyota, Volvo, Volkswagen, Bil Sweden, NTF, VTI, Axkid, Britax, BeSafe, Maxi-Cosi och Autoliv.

För hela den nationella rekommendationen, se faktarutan.

LÄS ÄVEN: Experten varnar för krockskydd för barn

Små barn – nyfödd till fyra-fem års ålder

• Små barn åker säkrast i bakåtvända babyskydd eller bakåtvända bilbarnstolar. Vår rekommendation är att barn ska sitta bakåtvänt till minst fyra års ålder.

• Placeringen av bakåtvänd bilbarnstol i främre eller bakre passagerarsätena är likvärdig från krocksäkerhetssynpunkt. Däremot kan framsätet medge större benutrymme, vilket gör att barn kan åka bakåtvänt högre upp i åldern. Vi ska så långt som möjligt tillgodose god tillgänglighet till såväl främre som bakre passagerarsätena.

• Vi som undertecknar har ett ansvar att informera konsumenterna om faran med att placera barn i babyskydd eller bakåtvänd bilbarnstol på en plats utrustad med en icke avstängd passagerarkrockkudde.

• Undertecknade biltillverkare/importörer har ett ansvar för att avstängning av krockkudden ska ske på ett säkert sätt för att riskerna för felanvändning av systemet minimeras.

• Sidokrockkudde och sidokrockgardin utgör ingen fara för barn i bakåtvänd bilbarnstol.

 

Större barn – fyra-fem till tolv års ålder

• Större barn åker säkrast i bältesstol, bälteskudde eller integrerat barnskydd och placeras i främre eller bakre passagerarsäten.

• Barnet ska vara minst 140 cm vid placering framför en aktiv krockkudde om inte biltillverkaren har andra rekommendationer.

• Undertecknade biltillverkare/importörer har ett ansvar att informera om när passagerarkrockkudden ska vara aktiv respektive avstängd och vem som då kan sitta på denna plats.

• Sidokrockkudde och sidokrockgardin utgör ingen fara för barn i bältesstol eller bälteskudde. 

 

Lagen säger i korthet att:

• Barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning (babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde) som är godkänd enligt UNECE Reglemente 44 eller Reglemente 129.

• Barn i bakåtvända skyddssystem ska inte sitta på en plats utrustad med en passagerarkrockkudde om inte krockkudden har satts ur funktion.

Lämna ett svar