Nya bilar en dödsfälla om de går genom isen

Dagens bilar är sannerligen utvecklade säkerhetsmässigt jämfört med pärlorna från förr. Säkerhetsbälten, airbags, specialbyggda karosser och stolar, olika sorters system och hjälpmedel som ser till att föraren undviker allehanda faror.

Men den moderna tekniken kan bli kontraproduktiv också. Ja, det kan till och med bli livsfarligt.

På vintern sker det en hel del iskörning med bil här i Norden och det innebär risk att köra genom isen. Och på sommaren händer det tyvärr också att bilar hamnar i hav och sjöar.

I de lägena behöver bilens förare och passagerare snabbt ta sig ur bilen – vilket är lättare sagt än gjort i moderna bilar.

Du har max en minut på dig

Visst är det skönt med elektriska fönsterhissar och det går betydligt enklare än förr i tiden – men under vattnet längtar de flesta efter en manuell fönstervev.

– Eftersom det är svårt att få upp bildörrarna när bilen väl hamnat i vattnet så är rådet att veva ned rutorna direkt om man hamnar i vattnet. Helst ska man ta sig ur bilen medan den flyter. De flesta bilar flyter mellan 30-60 sekunder. Det är den tiden du har på dig att ta dig ut, säger Göran Valentin, losstagningsinstruktör hos MSB Revinge.

Är det då helt kört med en modern bil?

– Elhissarna borde fungera en stund då de inte har relän, säger han.

När elhissarna lägger av, för det gör de så småningom, gäller det att hitta sätta att krossa glaset på.

– Då är det bra att ha en körnare/glashammare.

Laminerat glas kan bli dödsfälla

Men det är här en modern bil kan bli en riktig dödsfälla.

– Än så länge har de flesta personbilar sidoglas av härdat glas vilket gör att vi kan krossa dessa med något hjälpmedel. Framrutan är gjord av laminerat glas vilket gör den mycket svår att krossa. Det börjar mer och mer tillverkas bilar där även sidoglasen är laminerade och då blir det svårt att krossa dessa för att ta sig ut, säger Göran Valentin.

Modernare bilar är tätare, vilket kan ge dig mer tid under vattnet. Men är det laminerat glas i alla rutorna kvittar det ju, så länge du inte får hjälp utifrån.

En bälteskniv är också bra att ha med sig i bilen, menar Göran Valentin.

– De flesta bilar vänder sig upp och ned när de sjunker vilket gör att den som sitter fastspänd kommer att hänga i bältet. Detta gör att det är svårt att knäppa loss sig.

BILTEST: Så klarar nya Volvo V90 Cross Country svenska vintervägar

Lämna ett svar