Ny teknik kan döda dieselmotorn

DSF, Dynamic Skip Fire, kallas den nya tekniken som går ut på att motorns cylindrar kan deaktiveras individuellt. Enligt underleverantören Delphi och bilteknikföretaget Tula som utvecklat tekniken, har det nya systemet störst effekt i stora motorer – en V8-motor till exempel. Men också en vanlig liten turbomatad fyrcylindrig motor kan kapa CO2-utsläppen med 8 procent.

Kan stänga av vilken cylinder som helst – när som helst

Med hjälp av data som samlas in från körningen bestämmer systemet vilka cylindrar som ska vara aktiva eller inte – 32 000 gånger per minut; allt från 0 cylindrar till alla cylindrar. Under full acceleration är alla cylindrar aktiva, men i en bilkö kan systemet välja att strunta i flertalet tändtillfällen.
Tekniken demonstrerades förra veckan på en teknikkonferens i Wien med hjälp av en 1,8 liters fyrcylindrig VW-motor. Företagen jobbar just nu på ett nytt hybridsystem som med hjälp av tekniken kan skära förbrukningen med upp till 20 procent. 

Global tillverkare först med tekniken nästa år

En talesperson för Delphi säger till Autocar att målet är att göra bensinmotorer lika effektiva som dieselmotorer – vilket skulle eliminera försäljningsargumentet för den omdiskuterade dieseltekniken.
John Kirwan, chefsingenjör på Delphi Powertrain avslöjar att DSF-tekniken ska lanseras redan nästa år:
– Vi kan inte avslöja vilken modell som blir först ut, men det är en stor global tillverkare som kommer att bli först med tekniken i en bil 2018.
Det mesta talar för att den globala tillverkaren Delphi pratar om är General Motors – som investerat pengar i teknikföretaget Tula sedan 2012.

Lämna ett svar