Ny hybridteknik från Audi sänker utsläppen

Ett nytt 48-voltssystem tillsammans med ett mindre lithium-ion-batteri som arbetar tillsammans med en bensin- eller dieselmotor för att sänka bränsleförbrukningen. Det är enligt Audi framtiden.

Audi utvecklar sina V6- och V8-motorer tillsammans med Porsche och planerar att lansera sin nya modell A8 med den nya tekniken. Nya Audi A8 presenteras på ett stort Audi-event den 11 juli och förutom den nya drivlinan ska A8 också visa på en rad tekniska framsteg samt en kommande designstrategi för hela Audi-programmet.

Audi planerar att bygga 48-voltsystem till alla sina större bilmodeller där A7 visas i höst och A6 nästa år. De mindre bilarna kommer att få en liknande drivlina men då byggd på 12-voltssystem. Enligt Audi kan den nya hybridtekniken spara så mycket som 0,7 liter bränsle per tio mils körning och ge bättre komfort.

Förutom Audi visar Mercedes ett 48-voltsystem på nya Mercedes S-klass och Renault har en liknande teknik i några av sina nya modeller.

LÄS MER: Audi storsatsar på gasbilar 

Den nya hybridtekniken gör att energi kan återvinnas och användas som komplement till förbränningsmotorn i högre utsträckning än dagens hybridteknik. Det ska bli en mjukare övergång mellan el- och förbränningsmotorn. Audi arbetar också med en effektiv coastingmodell där bilen i praktiken rullar frihjul när den kan.

Audi har också flera nya tekniker på gång för sina V- och turbomotorer för att optimera turbotrycket och när turbon kan börja arbeta. Det handlar dels om placering av turbo, hur trycket byggs upp och hur värmeförluster hanteras samt hur motorn fungerar när den är kall.

Audi utvecklar också teknik för att stänga av vissa cylindrar när de inte behövs – i praktiken blir en V8:a en V4:a på låga varvtal – och hyr ventilerna ska öppnas vid olika varvtal.

Lämna ett svar