Nu startar Volvo sitt nya företag

För drygt två veckor sedan blev det klart att Volvo och den nya biltillverkaren Lynk & Co – som båda ägs av kinesiska Geely – ska fördjupa sitt samarbete. 

Lite mer specifikt handlar det om att utbyta teknisk expertis, framför allt för att tillsammans kunna utveckla framtidens elbilar. 

LÄS MER: Ford vill förhindra Lynk & Co:s namnregistrering 

”Signifikant värde för båda”

Nu startar de samriskbolaget ”GV Automobile Technology”. Företaget ägs till hälften av båda parter och får sitt säte i Göteborg. 

– Det här kommer att skapa signifikant värde för våra bilmärken. Vi siktar på att få storskalighetsfördelar genom ett närmare samarbete när det kommer till fordonens arkitektur, drivlinor och elektrifiering, säger Geely-chefen Li Shufu i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Geely utvecklar nästa generation elbilar i Göteborg 

Svensken blir chef

Chef för ”GV Automobile Technology” blir svensken Lars Danielsson, som tidigare var vd för Volvo Cars i regionen ”Asia Pacific”. 

Efter att Volvo köpt in sig i Lynk & Co blir det också en del ändringar i det företaget. Framgent har svensken en ägarandel på 20 procent, medan av Geely Auto och Geely Holding äger 50 respektive 20 procent. 

Med den nya bolagsstrukturen tar Volvo-vd:n Håkan Samuelsson också plats i Lynk & Co:s styrelse. 

Ambitiös plan för elbilar

Volvo har sedan tidigare meddelat att alla nya bilar kommer att ha elmotor efter 2019. 

Många av dem kommer att ha hybriddrift, det vill säga en förbränningsmotor som arbetar tillsammans med elmotorn. Men planerna innefattar även att släppa fem renodlade elbilar mellan 2019 och 2021. 

De kommande fordonen kommer att följa samma premium-image som Volvo valt att framtona under de senaste åren. 

– Vi kommer inte släppa budget-elbilar. Vi satsar inte på volym utan på attraktiva och konkurrenskraftiga bilar, har Håkan Samuelsson tidigare sagt till Expressen. 

LÄS MER: Volvos vd om nya satsningen på elmotorer

Lämna ett svar