Nu satsar polisen på extra hastighetskontroller

Om medelhastigheten på de svenska vägarna minskade med 1 km/h räddas 15 liv per år, enligt polisen. Och det är grunden till det extrafokus som nästa vecka (34) kommer att läggas på hastighetskontroller.

– Att sänka medelhastigheten är avgörande för vårt arbete med att öka trafiksäkerheten, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg hos polisen.

LÄS ÄVEN: ”Dra in fler körkort för äldre förare” 

Fokus även på de som bara kör lite för fort

Som läget är nu kör hälften av Sveriges förare för fort och medelhastigheten har ökat de senaste åren. 6-10 km/h över hastighetsbegränsningen är normalt för många, enligt polisen.

– Ska vi rädda liv måste medelhastigheten sänkas. Det är därför viktigt att kontrollerna riktar sig mot både de fåtal som kör mycket för fort och de många som kör lite för fort, säger Ursula Eriksson. 

Den veckolånga insatsen startar på måndag och är gemensam för EU. Var kontrollerna placeras bestäms efter var de kommer ha bäst effekt – det vill säga var antal dödade och svårt skadade i trafiken kan minskas mest.

Polisen mäter hastigheten med laserinstrument och genomsnitts-hastighetsmätare. Laserinstrumentet används när polisen står vid vägkanten och gör trafikkontroller. Genomsnittshastighetsmätaren finns i många av polisens bilar och motorcyklar, och även i vissa civila fordon. Mätningen sker rullande, det vill säga att en kontroll kan utföras av ett framförvarande fordon på vägen. 

På de mest olycksdrabbade vägarna finns det automatiska trafiksäkerhetskontroller, ATK. Dessa finns i form av fasta eller mobila enheter. Informationen i de automatiska trafiksäkerhetskontrollerna överförs automatiskt till polisens utredningsenhet.

Källa: Polisen

Lämna ett svar