Nu säljs världens viktigaste Aston Martin – för 175 miljoner

Det är inga små ord som RM Sotheby’s tar till för att beskriva en av bilarna i Monterey-auktionen den 18-19 augusti.

”Den viktigaste Aston Martin som någonsin producerats” lyder rubriken och ed tanke på att RM Sotheby’s säljer klassiker på löpande band så är det lätt att fatta att den här bilen är något alldeles extra.

Det är en Aston Martin DBR1, en bil som bara byggdes i fem exemplar. Och det här är bil nr 1. Eller som RM Sotheby’s skriver: ”Bilen som länge ansetts vara den mest korrekta av DBR1-bilarna.”

LÄS OCKSÅ: Dyrgripen Aston Martin DB4 hittad efter 45 år – i skogen 

Beräknat pris – 175 miljoner kronor!

Ett av syskonen till den här bilen vann 24-timmars i Le Mans 1959, enligt Carscoops, men även den här bilen har fått sin beskärda del av racing. Samma år vann sir Stirling Moss Nürburgring 1000 KM vid ratten på det här DBR1-exemplaret och andra förare som kört bilen är Carroll Shelby, Jack Brabham och Roy Salvadori.

Efter sin lyckosamma men korta racingkarriär väntade privata samlingar och 2001 vann bilen pris som den ”Mest eleganta sportbilen” vid klassiska bilshowen Pebble Beach. Därefter köptes den av sin nuvarande ägare, som nu alltså säljer bilen på Monterey-auktionen i augusti.

Det är första fånge som en Aston Martin DBR1 säljs på en offentlig auktion och det beräknade priset på minst 175 miljoner kronor kommer göra bilen till den dyraste brittiska bilen någonsin!

LÄS ÄVEN: Aston Martins första båt – lyxig och snabb

Lämna ett svar