Nissan Qashqai: Trolleritricket som inte riktigt funkar

Nissan Qashqai är en monumental succé i bilvärlden och tillsammans med Kia – och deras Sportage – gör Nissan anspråk på att ha ”uppfunnit” bilklassen som växer så att det knakar. Och det är kanske inte så konstigt för de här bilarna är egentligen en vanlig kompaktbil – eller Golf-klass på ren svenska – med högre markfrigång och sittposition. Nissan lyckades med trolleritricket att få de som tidigare valt en VW Golf eller liknande att köpa en mindre suv.

Nu rusar alla hit och det var förstås ingen slump att Peugeot 3008 som första suv valdes till Car of The Year tidigare i vår. Alla vill bygga och sälja suv:ar – och alla gör det.

Oftast betyder det här att de som var först tvingas släppa sin plats som marknadsledande. Men Nissan har kämpat emot bra med sin Qashqai som fortfarande säljer väldigt bra. Eller vad sägs om 253 444 bilar förra året, dubbelt upp mot premiäråret 2007 och en marknadsandel på 10,3 procent.

 

LÄS MER: Nissan Qashqai – betyg i 5 kategorier

 

Nissan visade andra generationen av Qashqai 2014 och den gången testkörde vi bilen i Madrid. Redan då skrev jag att konkurrensen blir tuffare och att designen kunde varit lite mer utmanande. Jag skrev också att 1,6-litersdieseln med CVT-automatlåda var lite trött. Tyvärr erbjuder Nissan fortfarande inte dieseln med fyrhjulsdrift och automatlåda. Vill du ha fyrhjulsdrift tvingas du använda manuell låda – ett klart minus jämfört med konkurrenterna. Jag kan tänka mig att den kombinationen också är en anledning till att andelen fyrhjulsdrift stannar på beskedliga nivåer.

Mycket är detsamma under skalen men Nissan har ändå lyssnat på sina kunder och försökt att göra bilen tystare, höja kvaliteten med snyggare och bättre material i interiören, ett nytt ljudsystem från Boose och att förenkla gränssnittet Nissan Connect som är mer app-likt än tidigare.


LÄS MER: Nissan Qashqai – betyg i 5 kategorier

LÄS MER: Nya BMW 5-serie Touring lyfter inte riktigt


Och så ratten, som det pratades mycket om i Wien. Qashqai – och även X-Trail – har ärvt samma D-formade ratt som finns i lilla Micra och som bland annat ska göra det lättare att kliva i och ur bilen. Men en sak är den lite sämre på – det är svårare att styra med knäna när du ska äta en Big Mac….

Ansiktslyfta Qashqai är något längre än föregångaren men det beror enbart på nya stötfångare. Grill, lyktor och lampor har också fått en lite nyare design och Qashqai kommer också med ett par nya färger.

Nytt är också topputrustningsnivån Tekna+ där bland annat glastaket är standard tillsammans med riktigt snygga säten.

 

LÄS MER: Nissan Qashqai – betyg i 5 kategorier

LÄS MER: Familjetest: Alfa Romeo Stelvio är förtrollande vacker


Nästa år kommer nya säkerhetssystem till Qashqai då Nissan presenterar sitt helt nya system Pro Pilot. Systemet kommer i nya Leaf, nya Qashqai och nya X-Trail under nästa år och betyder att de här Nissan-bilarna blir lite mer självkörande.

Men räcker det här trolleritricket för att behålla sin marknadsandel?

Jag tror att det blir svårt med tanke på konkurrensen. I rena tal kan säkert Nissan öka försäljningen en aning i Europa men marknadsandelen i det tuffa suv-segmentet minskar troligen. Nissan skulle behöva en fräschare drivlina och gärna en laddhybrid för att verkligen ligga i framkant. Men det får vi vänta på till tredje generationen kommer, låta oss säga om tre år.

 

3 Konkurrenter:

Kia Sportage

Skoda Karoq (ny i höst)

Opel Crossland X (ny i sommar)

Lämna ett svar