Moped farligaste fordonet för unga

Att ha moped innebär frihet för många tonåringar i Sverige. Men olycksstatistiken är dyster. Den visar att fler barn i åldern 14-17 skadas i mopedolyckor än i något av de andra trafikslagen.
– Den stora överrepresentationen av mopedåkare bland de som skadas i trafiken visar hur farlig mopeden är för den som är ung. Det handlar om höga farter och många klarar inte av att göra rätt bedömningar i trafiken, säger Iréne Isaksson Hellman, trafiksäkerhetsexpert vid If.
Nära 60 procent av mopedolyckorna är singelolyckor. Därefter kommer moped i kollision med motorfordon, med drygt 30 procent av olyckorna.
– De svåraste skadorna sker på huvud, medan de vanligaste är ben- och armskador, säger Irene Isaksson-Hellman.

Häften av de omkomna saknade hjälm

Huvudskador är också den vanligaste dödsorsaken på moped, ofta till följd av slarv med hjälm. Den officiella rapporten ”Analys av trafiksäkerhetsutvecklingen 2016” från Trafikverket visar att 120 mopedister omkom under åren 2004–2016 och att cirka 50 procent av dessa saknade hjälm eller hade tappat hjälmen vid olyckstillfället.
– Det visar hur viktig hjälmen är. Som mopedist är man extremt utsatt i trafiken och hjälmen kan innebära skillnad mellan liv och död, säger Irene Isaksson-Hellman.

Föräldrar känner till trimmade mopeder

En tidigare undersökning från If visar att fyra av tio mopedister i åldern 12 till 18 år kör en trimmad moped. Och i åtta av tio fall vet föräldrarna om det. En EU-moped, som får gå i 45 km/h, kan trimmad komma upp i hastigheter av 90 km/h.
– I praktiken kör de här barnen på trimmad moppe omkring på motorcykel utan körkort. Kombinationen hög fart och ungdom är livsfarlig. Föräldrarna måste inse vilka stora risker de utsätter sina barn för när inte ingriper, säger Irene Isaksson-Hellman.
År 2016 omkom åtta personer i mopedolyckor i Sverige.

BILDER: Spana in Motochimp – världens gulligaste moppe!

 

Moped: 1 076

Cykel: 1 039

Bilpassagerare: 171

Fotgängare: 94

Övrigt (buss m.m.): 152

 

Se till att ha rätt trafikutbildning

Se över mopedens skick – kontrollera att belysning och bromsar fungerar

Använd alltid hjälm

Kör aldrig med alkohol i kroppen

Kör endast laglig moped som inte är trimmad

 

Lämna ett svar