Ministern vill se ny dansk förbindelse

Det var under en debatt med Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Skåne, som den danska transportministern Ole Birk Olesen, som företräder partiet Liberal Alliance, LA) föreslog en ny förbindelse mellan Sverige och Danmark i form av en biltunnel.

Han anser att det skulle avlasta Öresundsbron och skapa regional integration. 

– Det står långt ner på min prioriteringslista att lägga flera miljoner på järnvägar, när de flesta danska resande använder de överbelastade vägarna. Det är det vi ska lägga pengarna på, säger han enligt TT.

Bro mellan Helsingborg och Helsingör

Transportministern vill se att den byggs mellan Helsingborg och Helsingör som bara är för bilar.

Henrik Fritzon motsätter sig inte tanken på en ny förbindelse, men hananser att den bör ha kapacitet även för tågtrafik.

– Det är väldigt bra att han tycker det är viktigt med en fast förbindelse. Danska sidan har varit lite mer avvaktande än vad man har varit i Sverige.Men vi anser att det ska vara både en bil och järnvägstunnel som byggs, säger Henrik Fritzon till Allt om bilar.

”Ett bra första steg”

– Detta är en urban miljö där det är naturligt att åka kollektivt till sina jobb, precis som många gör över nuvarande Öresundsbron. Vi måste ha en ordentligt och regional tågtrafik mellan Helsingborg och Helsingör då det finns ett väldigt stort behov av det. Men det är ett bra första steg att han stöder en biltunnel, fortsätter han.

Öresundsbron, som är den enda broförbindelsen mellan Sverige och Danmark, öppnades 1 juli 2000. 

Bron är 15,9 kilometer lång och består av motorväg samt dubbelspårig järnväg. 

Lämna ett svar