Mercedes vann racet mot BMW och Audi

Ola Källenius skolas till vd för hela Mercedes och bytte vid årsskiftet jobb från försäljningschef till utvecklingschef. Och Källenius kliver av med en riktigt fin bedrift. 2016 körde Mercedes om BMW och blev världens största tillverkare av premiumbilar. BMW har varit störst i elva år och Mercedes var under många år bara nummer tre, efter även Audi.

Men en tydlig satsning på suv:ar, fler modellvarianter och sportiga AMG-bilar har betalat sig. Mercedes har också förbättrat köregenskaperna och satsat på en helt ny interiördesign.

Audi hade tuffaste året

Även BMW sålde över två miljoner bilar under 2016 men stannade på 2 003 359 vilket var en ökning med 5,2 procent. Även BMW ökade sin suv-försäljning och sålde 644 000 X-bilar, en ökning med 22,3 procent jämfört med 2015.

Audi hade ett tuffare år och stannade på 1 871 000 bilar och en blygsam ökning med 3,8 procent.

– Vår tillväxtstrategi har fått tydlig effekt och Mercedes har växt varje år med tvåsiffrigt procenttal. Vi är nu den premiumtillverkare med starkast försäljning och vi har klarat vår målsättning fyra år för tidigt, säger Mercedes Ola Källenius i en kommentar.

Bara i december 2016 sålde Mercedes 190 000 bilar vilket var den 46:e månaden i rad med rekordförsäljning.

Suvar och E-klass säljer bäst

Mercedes sålde bra på samtliga marknader runtom i världen och de bästsäljande bilarna var E-klass och de olika suv-modellerna.

Nya E-klass beskrivs av Mercedes som en stor succé och att den modellen sålde betydligt bättre än BMW:s 7-serie, som visades inför 2016, är en stor anledning till att Mercedes till slut slog BMW med knappt 100 000 bilar.

BILTEST: Mercedes GLC Coupé – design är inte allt

Lämna ett svar