McLarens klocka är dyrare än en McLaren

Det är inte ovanligt att exklusiva bilmärken även har exklusiva attiraljer som egentligen inte har så mycket med bilar att göra. Här är bara några exempel: Aston Martins AM37S i bästa Bondstil, Bentleys Bretling-klocka som är dyrare än en Porsche, MP-05 LaFerrari-klockan som kostar mer än en Ferrari och Lamborghini-högtalaren Esavox som tangerar priset för en Volkswagen Golf.

Men frågan är om inte McLaren toppar listan över überlyxiga (och onödiga?) icke-bil-kopplade-attiraljer från en biltillverkare?

RM 50-03 Tourbillon Split Seconds Chronograph Ultralight McLaren F1 är skapad i samarbete med den erkände Richard Mille och kostar omkring 9 000 000 kronor, enligt Carscoops.

Vad får man då för dessa pengar, som bland annat skulle ha kunnat läggas på att köpa supersportbilen McLaren P1?

Ja, det handlar inte om något digitalt – här är det klassiskt hantverk för hela slanten. Urverket är kronjuvelen bland urverk (tourbillon) och motverkar jordens gravitation helt. Ja, den svävar inte, men dess förmåga att hålla tiden är helt opåverkad.

Byggd i extremt exotiskt supermaterial

Klockans mekanik väger bara 7 gram och hela klockan bara 40 gram – mindre än ett ägg. För att lyckas med det har Richard Mille använt titan, kolfiber och grafen. Det senare är extremt tunt – bara ett atomlager tjockt – sex gånger lättare och 200 gånger starkare än stål.

Grafen upptäcktes 2004 och två av de inblandade professorerna har fått Nobelpriset i fysik för just det.

Klockan kommer bara byggas i 75 exemplar och köparna kommer även få en modell (storlek skala 1:5) av den ännu inte avslöjade McLaren-Honda MP4-32 – F1-bilen som Fernando Alonso kommer köra i mästerskapet 2017.

LÄS ÄVEN: 13 vansinnigt dyra tillval när du köper bil

Lämna ett svar