M-politiker vill ha snabbare A-traktorer

Moderata riksdagsledamoten Cecilia Widegren vill se nya regler för A-traktorer. Hon tycker att dagens hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen är föråldrad. I och med att A-traktorer måste kontrollbesiktigas från och med nästa år – och därmed får högre trafiksäkerhetskrav, tycker Widegren att hastighetsgränsen borde kunna höjas.

 ”Sett till trafiksäkerhet för föraren blir det därtill svårmotiverat att en betydligt mer krockkänslig mopedbil eller EU-moped får framföras i upp till 45 kilometer i timmen”, skriver Widegren i en fråga ställd till miljöminister Karolina Skog (MP) och fortsätter:

”I samband med tillämpningen av de nya besiktningsreglerna bör man även se över reglerna för hur A-traktorerna ska strypas. För att värna om miljön och maskinerna måste en lösning finnas som medför att man inte behöver köra på fullt varvtal för att uppnå den tillåtna maxhastigheten. Nuvarande lösning med höga varvtal för låg effekt sliter onödigt mycket på motorer, medför ljudföroreningar, drar mer bränsle än nödvändigt och påverkar på så vis miljön på ett sätt som går att undvika.”

LÄS MER: ”Trimmade” A-traktor med dold fjärrkontroll

Transportstyrelsen ska se över reglerna

Nu har infrastrukturminister Anna Johansson (S), svarat på frågan – och flaggar för regeländringar när det gäller hastigheten:
”Transportstyrelsen, som nu har ansvar för frågan, har identifierat behovet av att modernisera dessa föreskrifter med hänsyn till buller och miljö och har för avsikt att se över föreskrifterna”.

 

 

 

Lämna ett svar