Leif Andersson har Sveriges finaste Volvo P1800

Frågan början tillhörde bilen Leif Anderssons, 59, svärfar som införskaffade den på slutet av 1980-talet. 

Men efter ett kortare stopp i svärfaderns grannars garage lämnades till slut nycklarna över till Leif Andersson som omgående inledde en minst sagt omfattande renovering i hemmet i Töva utanför Sundsvall. 

Elsystemet, bromsarna och bromsrören byttes ut. Motorn helrenoverades och all rost lagades. Att bara göra inordning karossen tog flera år. 

– Det är svårt att förklara hur mycket jobb det krävts. Den har varit så dålig och sett så hemsk ut, men nu är den klar, säger Leif Andersson. 

LÄS MER: Volvo P1800 – vad kan du om klassikern?

Stor uppståndelse kring Volvon

I dag möts han enbart av glada tillrop när han glider runt på vägarna i det som var och förblir en av få sportbilar som Volvo har producerat. 

På ett flertal olika bilträffar har Bilen utsetts till en av de tio finaste bilarna. Reaktionerna och uppståndelsen från människor som får syn på skönheten kan liknas vid flugor till en sockerbit. 

– Det är kul att folk uppskattar den. När jag skjutsade min son till en studentmottagning berättade han att han kände sig väldigt uttittad och nästan lite obekväm eftersom det var så mycket folk som tittade på den, säger Leif Andersson.

Varför tror du folk gillar Volvo P1800 så mycket?

– Det handlar ju mycket om att det är Volvo och Volvos sportbil. Om man tittar på amerikanare så är ju de också väldigt fina, men de finns ju överallt. Och även om det finns Volvo P1800 lite runtomkring så är det inte särskilt många. 

”Inte sett någon finare P1800”

Med den helrenoverade motorn tror Leif Andersson att hans Volvo P1800 kan rulla i många år till. 

Dessutom är han sparsam när det kommer till att använda den. 

– Om man säger så här, jag tar inte med den ut till Ikea där parkeringsplatserna är så trånga. Sen undviker jag dagar när det regnar. Allt är målat så det känns lite dumt att köra på grusvägar när det regnar och få lera på bilen. 

Leif Andersson vill själv inte slå fast att han äger Sveriges finaste Volvo P1800 – men klart är att den tillhör toppen i landet och framför allt i Norrland.

– Det finns jättefina P1800 i övriga Sverige, men jag har inte sett någon som är vackrare här uppe. Den är otroligt fin men det har kostat hemskt mycket pengar och många timmar, säger han.

LÄS MER: Han har kört 500 000 mil i sin Volvo P1800

Lämna ett svar