Lag mot falska polisbilar möter kritik

Expressen har tidigare rapporterat om lagen som ska förbjuda falska polisbilar.

Genom åren har det förekommit att bilar som gjorts om så att de till förvillelse liknar polisens rullar på landets vägar och gator.

I somras beslutade regeringen att skicka en lagrådsremiss om att det från årsskiftet, med hot om vite, ska bli olagligt att köra fordon som bär ”polismyndigheten eller Säkerhetspolisens heraldiska vapen eller något som lätt kan förväxlas med dessa samt ordet polis i olika sammansättningar och böjningsformer och ord som lätt kan förväxlas med det”.

Nu har lagen trätt i kraft.

 LÄS MER: Läskig polisdocka skrämmer bilisterna

Kan få betala vite

Den som kör runt i en falsk polisbil utan tillstånd kan numera tvingas betala vite.

– Vi har haft exempel där de här bilarna bara har kört rakt förbi olyckor. Då skadar det förtroendet för polisen, så vi styr upp det här, säger justitieminister Morgan Johansson till Sveriges radio.

Men många menar att lagen är kraftlös och att den inte komma råda bot på problemet. Oppositionen är positiv till lagen i sig, men kritiska till dess verkningsfullhet.

Moderaten Krister Hammarbergh är en av dem.

– Precis som åklagare och polisen har sagt i sina yttranden, så tror vi att den konstruktion de har valt blir för svag. Man kan bli stoppad av polisen, men man får fortsätta att köra fordonet, säger han.

Justitieministern: ”Det är fullständigt fel”

– Vi tycker att det vore mer effektivt och mer rätt att stoppa färden på en gång, se till att ta bort märkningen, så är problemet ur världen, fortsätter han.

Justitieministern Morgan Johansson slår dock ifrån sig kritiken.

– Det är fullständigt fel. Det är det här som biter. Det här är utrett en gång, man har tittat på alla olika varianter. Den kommer att vara verkningsfull, det är jag säker på, säger han till Sveriges radio.

 LÄS MER: Tiggarpoliser ska stoppa rattsurfande

Lämna ett svar