Koeningseggs försäljning skjuter i höjden

2015 omsatte Koenigsegg 137 miljoner kronor. I fjol ökade den siffran till hela 208 miljoner kronor. 

Men vinsten har inte följt med på samma sätt – vilket enligt grundaren Christian von Koenigsegg beror på valutakänslighet då dollarkursen var mer gynnsam 2015 än 2016. 

Men 2017 ser också ut att bli ett bra år för biltillverkaren som nu har etablerat försäljning i 16 länder. De har sålt slut på samtliga 80 exemplar av nya Regera som med 1 500 hästkrafter gör bilen 0-400 kilometer i timmen på 20 sekunder. 

LÄS MER: Se & hör Koenigsegg Regera på nära håll! 

4 år lång kötid för en Koenigsegg

– Det är världens första 800 volts elbil och hybrid. Utöver det har vi vårt patenterade framdriftssystem utan växlar. För att vara en extrem sportbil har Regera också många häftiga funktioner, till exempel ett inbyggt underhållningssystem, säger Christian von Koenigsegg i en intervju med Dagens industri.

Men efterfrågan har lett till långa köer och den som är intresserad av en bil från Koenigsegg kan få vänta i upp till fyra år. 

– Väntetiden är tyvärr längre än vad både vi och våra kunder vill. Det är väl uppåt fyra år i dagsläget. För tillfället är vi helt slutsålda. Det är trevligt på sätt och vis men visar också att vi måste utöka produktionslinan, säger Christian von Koenigsegg. 

Ska satsa mer på elbilar

Koenigsegg-grundaren berättar i intervjun att de framöver kommer röra sig mer och mer mot elektrifiering. 

Vid årsskiftet tar de Agera ur produktion och ersätter med en modell vars namn fortfarande är okänt.

– Det kommer att vara en lite mer banfokuserad, rå och superlätt hyperbil, säger Christian von Koenigsegg till Dagens Industri. 

LÄS MER: Se Koenigseggs nya unika bil – Agera RS Gryphon

Lämna ett svar