Kina minskar sitt stöd för elbilsindustrin

Kina ska minska stödet för elbilar och hybrider med 20 procent, samtidigt som man satt en maxgräns för hur mycket de lokala regeringarna kan ge tillverkarna. 
Utöver det har den kinesiska staten också höjt kraven för hur tekniskt avancerade fordonen måste vara för att företagen ska få subventioner. Bland annat handlar det om hur långt de renodlade elbilarna kan åka på en laddning. 

– Anledningen till att ministeriet sätter gränser är främst för att de vill sålla bort blufföretagen, säger Ka Leong Lo, analytiker på Maybank.

LÄS MER: Kinesiska elbilen heter ”Supercar” – har bara 4 hästkrafter

Många brister i kvalitet

Elbilsindustrin i Kina består i dag av över 200 företag och har liknats vid ett Klondike, där många nya växer fram på grund av de generösa subventionerna. Men det har också gett upphov till ett klimat där många av aktörerna inte klarar av att leverera den höga kvalitet som vi blivit vana vid att se hos exempelvis Tesla eller General Motors.

– I det långa loppet kommer det här att hjälpa industrin att utvecklas i en hälsosam takt, men i ett kortare perspektiv kommer det att pressa även stora tillverkare, säger Ka Leong Lo om ändringarna som trädde i kraft vid årsskiftet. 

Lämna ett svar