Inbördeskriget i F1-stallet Sauber är inte över

Saubers ägare Longbow Finance valde att sparka teamchefen Monisha Kaltenborn bara dagar före F1-loppet i Baku förra helgen. Och snacket om hur och varför har fortsatt. Bakom de första uppgifterna om att Kaltenborn inte ville särbehandla Marcus Ericsson – en uppgift som tillbakavisats av alla inblandade – syns en maktkamp som pågått under minst ett antal veckor.

LÄS MER: Berggren om varför Kaltenborn sparkades 

Saubers styrelseordförande Pascal Picci har pekat på Kaltenborns dåliga resultat och oförmåga att släppa ifrån sig makt inom teamet. Framför allt ska det här ha blivit tydligt efter det att Sauber anställde den tekniska chefen Jörg Zander. 

Kaltenborn har å sin sida menat att det inte hänt så mycket sedan Zander tillträdde.

Till slut gav Picci Kaltenborn ett val: stanna i teamet och arbeta så som vi vill eller lämna jobbet. Och Monisha Kaltenborn valde då att sluta.

Pascal Wehrlein har bekräftat att han haft kontakt med sin förre teamchef efter sparkningen och det är tydligt att Wehrlein och Kaltenborn hade en bra relation. Kaltenborn har arbetat länge i Sauber och har förstås flera lojala medarbetare i teamet. 

Nu står Saubers F1-team inför en mycket svår situation. De Kaltenborn-trogna medarbetarna måste avgöra om de vill följa henne ut ur depån eller stannar kvar på jobbet. Pascal Picci och Longbow Finance måste snabbt hitta en ny teamchef för att försöka ena teamet. Förarna Marcus Ericsson och Pascal Wehrlein behöver lägga all kraft på sina respektive prestationer på banan och inte låta deras helt naturliga konkurrenssituation påverka teamet eller hur bilarna utvecklas.

När Wehrlein och Ericsson slogs om positioner i Baku sattes allt på sin spets och det här kommer att fortsätta. Ericsson och Wehrlein kommer att tävla om positioner och då är det viktigt att teamet har en tydlig och rättvis strategi och att teamledningen i depån kan ta snabba beslut.

Longbow Finance letar efter en ny teamchef efter Kaltenborn och flera namn har nämnts. Bäst till ligger Renaults tidigare chef Fred Vasseur men även de tidigare Manor-cheferna Dave Ryan och Graeme Lowdon ligger, enligt brittiska motorsportsajten Autosport, bra till. 

Vasseur framstår som ett perfekt namn men det skulle vara fräscht om Sauber vågade satsa på ett helt nytt namn för att utveckla teamet, speciellt om Longbow nu anser att Jörg Zander är rätt person att leda den tekniska utvecklingen. För det sista Sauber behöver är ytterligare en maktkamp. 

McLaren anställde Zak Brown som vd och fick med honom flera nya kvaliteter som tidigare kanske saknats i teamet. En bra arbetsledare som skapar harmoni, arbetsro och laganda är det Sauber behöver mer än ytterligare en teknisk ingenjör.

***

Minnesota Twins svepte Cleveland Indians men hade en tuff 1-3-serie mot Boston Red Sox. Nu ligger Twins 1,5 match efter Indians i divisionen inför fyra viktiga matcher mot Kansas City Royals. 

***

Mattias Ekström bäddar för Johan Kristoffersson när han väljer att köra DTM istället för rallycross-VM. Och kanske är det ett tecken på att Ekström redan gett upp VM-titeln till Kristoffersson? Ekström ligger fyra totalt i DTM inför loppet på Norisring som krockar med rallycross-VM i Höljes. 

***

I Mikael Persson har Karlskoga fostrat ännu en världsförare i enduro. Persson är på väg att ta över efter Joakim Ljunggren efter ytterligare framgångar i junior-VM. Efter fyra deltävlingar är Persson tvåa i junior-VM efter spanjoren Davide Soreca. Åtta deltävlngar återstår. Tyvärr får vi inte se VM-gänget i Sverige i år.

***

Andreas Mikkelsen får chansen i Citroën igen och ska för tredje gången köra för teamet i rally-VM. Nästa deltävling för Mikkelsen blir i Tyskland i augusti. Där ska också Kris Meeke, som Mikkelsen ersätter i helgens tävling i Polen. Sebastien Ogier leder rally-VM efter halva säsongen och teamkompisen i Ford, Ott Tänak tog sin första seger i Italien senast. Men det var VM-tvåan Thierry Neuville i en Hyundai som var snabbast på träningen inför Polen-rallyt.

Lämna ett svar