Hyundai byter spår – satsar på elbilar före vätgasbilar

Senast 2021 ska Hyundai presentera en ny elbil med lång räckvidd och snabbladdning. Men redan nästa år ska Hyundai visa en elversion av nya suv:en Kona som ska klara 39 mil på en laddning.

Den nya elbilssatsningen markerar ett tydligt skifte där Hyundai, precis som nyligen Toyota, väljer att ligga lite lägre med sin satsning på vätgasbilar för att prioritera elbilarna.

Hyundais 50-milselbil kommer troligen att säljas via bilmärket Genesis medan Kona – som visas redan i höst – ska säljas som en Hyundai. El-Kona ska vara klar redan under första halvåret 2018.

LÄS MER: De kan få gigantisk batterifrabrik 

Totalt planerar Hyundai för åttakommande  batteridrivna modeller och bara två bränslecellsbilar

Hyundai ska också utveckla en ny plattform avsedd endast för elbilarna. Hyundai visade redan förra året sin elbil Ioniq men räckvidden är inte i nivå med den på till exempel nya Opel Ampera-e och Tesla Model 3.

Nästa år ska Hyundai visa en suv som drivs av en bränslecell som producerar el från vätgas. Bilen ska ha en räckvidd på 58 mil. Dagens Hyundai Tucson Fuel Cell har en räckvidd på 41,5 mil.

LÄS MER: Vi testar Hyundai Ioniq 

Hyundai har bara sålt 862 exemplar av sin nuvarande bränslecellsbil sedan introduktionen 2013. Att jämföra med Toyotas försäljning på 3 700 Mirai Fuel Cell sedan 2014.

Anledningen till att bränslecellsbilarna har svårt att konkurrera är bristen på tankställen.

Lämna ett svar