Höga skatter stoppar elbilen i Danmar

Den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen tillträdde på sin post i juni 2015 och redan samma höst förklarade han att han ämnade plocka bort skattelättnaderna för elbilar. Och trots att Teslas vd Elon Musk personligen vid ett besök i Köpenhamn varnade för att försäljningen av elbilar skulle rasa om statsministern stod fast vid sitt beslut har det införts nya skattregler för bilar.

Och ny syns effekten på försäljningen. Elbilsförsäljningen har backat 61 procent för första kvartalet i år jämfört med förra året enligt bilindustriorganisationen ACEA. Det här ska jämföras med plus 30 procent i EU och plus 80 procent i Sverige.

2015 köptes det 5 298 elbilar i Danmark, vilket då var en av toppnoteringarna i Europa. På den tiden slapp elbilarna importskatten på 180 procent som drabbar bilar med förbränningsmotor.

Enligt Rasmussens förslag skulle skattelättnaderna för elbilar fasas ut under åren 2016 till 2020. Att effekten blev så stor och kom så snabbt har överraskat den danska regeringen. Regeringen har nu försökt att mildra effekten genom att låta 5 000 elbilar säljas innan en mildare nedtrappning av skattelättnaderna sätts in. 

Nu råder en viss förvirring på marknaden vilket i säg får många potentiella elbilsköpare att tveka. Resten av elbilsindustrin – med laddplatser och tillbehör – tvekar också. 

Lämna ett svar