Hemligheten bakom köregenskaperna

När Volvo presenterade sina nya 90-seriebilar fick vi höra allt om det nya chassit och den nya plattformen skapades. Men redan då började det i praktiken med en 60-seriebil. Redan före utvecklingen av 90-seriebilarna visse Volvos ingenjörer att den verkligt fina bilen med de verkligt körglada egenskaperna skulle komma när 60-serien presenterades.

LÄS MER: Så utvecklade Volvo sitt nya chassi från grunden 

Och nu är vi där. Nya XC60 visar upp köregenskaper som väl matchar de i en Audi eller Mercedes. Volvos luftfjädring – som vi testat på XC60 – tycks arbeta både mer och snabbare än i 90-serien.

– Det är i grunden samma komponenter men XC60 har medvetet ställts in för att vara lite tajtare, lite snabbare. Styrningen, speciellt runt nollpunkten, är också mycket snabbare, avslöjar Volvos fordonsexpert Per Ola Fuxin.

– Det här ger oss ett bra grepp i framvagnen och i bakvagnen och det i sin tur kan vi använda för att ställa in riktigt bra köregenskaper.

För den vanliga bilförare betyder det här mer kontroll och mindre överraskningar. Det är också tydligt hur chassit och fjädringen hela tiden arbetar för att bilen ska ligga plant, det är väldigt få krängningar i bilen trots höga farter.

Jämfört med den större XC90 så har XC60 mindre av den flytande lite typiska känslan från en bil med luftfjädring. XC60 är mer direkt.

– Det är så vi vill ha det och det är roligt att du också märker det vid testkörningen. 

Att Pilot Assist och filkörningsassistenten inte påverkar styrningen vid normal körning påverkar också köregenskaperna. 

– Vi vill såklart inte att det ska kännas som att någon bråkar med ratten, det har vi försökt komma bort ifrån, säger Per Ola Fuxin.

Lämna ett svar