Här stjäl de 400 liter diesel – helt riskfritt

Häromnatten hände det igen. Närlunda Schakt hade besök av tjuvar som stal diesel från de parkerade grävmaskinerna.

– Mitt i företagets centrum går de fria och ”slangar” hej vilt. Vi kan inte få stopp på dem. Cirka 400 liter blev vi bestulna på, meddelar den besvikne grävmaskinisten Niklas Krämer.

Den här gången fångades tjuvarna på bild mitt i brottshandlingen.

Allt om Bilar har tidigare berättat om de stora problemen med dieselstölder och att polisen har svårt att utreda brotten. Niklas Krämer fångade några dieseltjuvar förra året, tjuvarna erkände men polisen la ner utredningen. Andra har berättat om samma behandling och polisen har bekräftat att de inte har resurser att utreda dieselstölderna.

– Anledningen till att polis och åklagare inte gör något är att det är ett för lågt straffvärde, förklarar Centerpartiets talesman i rättspolitiska frågor, Johan Hedin.

Fordonsägare som velat sätta upp övervakningskameror har fått nej av länsstyrelsen och även om tjuvarna fotograferats eller tagits på bar gärning har det inte resulterat i några straff. Myndigheterna väljer att prioritera grövre brott.

 LÄS MER: Tjuvarna erkände – fallet läggs ändå ner

 

Men Johan Hedin har arbetat med frågan en längre tid och kommit med ett förslag.

– Det här handlar om professionella tjuvar och ligor som har satt det här i system. Och tittar man på systematiken i brotten så går det att hävda ett högre straff, vi kan få upp straffskalan till ett år vilket krävs för att polis och åklagare ska ta det här på ett större ansvar.

– Vi fick ett godkännande på centerstämman för en sån skrivning och vi har också fått ett tillkännagivande i riksdagen. Det betyder att riksdagen har godkänt förslaget och nu är det bara upp till regeringen att leverera ett beslut.

Johan Hedin är besviken på regeringen som han tycker förhalar processen och inte vill leverera det beslut som riksdagen bestämt. Nu hoppas han att regeringen plockar med det här i de förslag som ska presenteras inom ett par veckor.

– Då kan vi också göra kompletterande motioner och försöka få till ett nytt tillkännagivande. Det och att skapa ett politiskt tryck kan skynda på regeringen.

 LÄS ÄVEN: Tjuvar stjäl delar från BMW – polisen skickar ut varning

Lämna ett svar