Här startar kampen mot A-traktorerna

För andra året i rad lämnar kommunen och polisen i Kungsbacka, Halland, så kallade medborgarlöften till invånarna.

Ett antal medborgardialoger under hösten har lagt grunden för innehållet i löftena.

– Det är viktigt att fånga upp vad medborgarna upplever och hitta gemensamma lösningar. Många av de aktiviteter vi tar upp i medborgarlöftet är sådant som vi jobbar med i den dagliga verksamheten. Medborgarlöftet synliggör detta. Samtidigt är det också en ambitionshöjning kring områden där medborgarna upplever en otrygghet, säger lokalpolisområdeschef Anders Wiss.

Ett fokusområde i år blir trygghet i trafiken och en stor anledning till det är A-traktorerna. Körning av dessa sker på olämpligt sätt, enligt kommunens invånare, och det har kommit in synpunkter på att många fordon är trimmade och trafikfarliga. Detsamma gäller mopeder.

LÄS MER: Polisen: ”Föräldrar, ta ansvar för A-traktorerna”

Utöver informationspaket för att öka kunskapen hos föräldrar och ungdomar kring olämpligt trafikbeteende så lovar polisen att ha minst 10 kontroller av A-traktorer och mopeder under 2017.

Det finns även en oro hos Kungsbackas invånare att trafikolyckorna ska öka på grund av problemen med att folk bryter mot hastighetsgränserna på flera platser.

Därför lovar kommunen att pröva signalerande ”Du kör för fort”-skyltar. Polisen lovar samtidigt att utföra trafikkontroller vid minst 12 tillfällen under året.

– Vår förhoppning är att vi tillsammans med kommunen ska skapa en ökad trygghet för medborgarna. Vi kommer till exempel under 2017 gemensamt med kommunen genomföra trygghetsvandringar tillsammans med medborgarna, säger Ann Rönnäng som är kommunpolis i Kungsbacka.

Andra medborgarlöften i Kungsbacka rör trygghet i offentlig miljö och barnens trygghet.

LÄS ÄVEN: Nya regler – nu måste A-traktorer besiktigas

Lämna ett svar