Här rullar första XC60 av bandet i Torslanda

Allt om Bilar har nära följt utvecklingen och produktionen av Volvos nya version av XC60. Ja, först har det naturligtvis handlat om succén med ”gamla” XC60 som bara sålt bättre och bättre.

Men därefter har det varit fokus på den nya modellen. Den nya tekniken som gör bilen supersäker, de nya och försiktiga designförändringarna, priserna för de svenska köparna och när säljstarten till slut kom. 

Vi kommer att vara först i Sverige med att provköra Volvo XC60 – testet publiceras den 16 maj här på Allt om Bilar – men det kommer gissningsvis inte vara exakt den ”T5 Inscription AWD i färgen Crystal White” som häromdagen rullade av produktionsbandet (eller banan) i Torslandafabriken.

Magnus Nilsson, vice president på Torslandafabriken, var naturligtvis stolt.

– I dag är det en stor dag för alla i fabriken. Vi har arbetat hårt de senaste veckorna och månaderna för att preparera Torslanda för den senaste nya Volvomodellen, och nu är vi redo att starta leveranserna av nya Volvo XC60 till kunderna.

Volvo XC60 en global storsäljare

Det är en tuff utmaning den nya versionen av XC60 har framför sig. Föregångaren såldes under sitt nionde (!) produktionsår i nästan en miljon exemplar, och den står för cirka 30 procent av Volvos totala globala försäljning.

HÄR kan du läsa om all den nya säkerhetstekniken – och HÄR om de nya priserna – men nya XC60 kan bland annat fås som T8 Twin Engine bensin plug-in-hybrid, vilket är toppmodellen i drivlineprogrammet. Det innebär 407 hästkrafter och en acceleration från 0–100 km/h på 5,3 sekunder.

När det gäller miljön finns det nya klimatsystemet CleanZone med i bilen. En teknik som enligt Volvo har fyra zoner som ”tar bort skadliga föroreningar och partiklar utanför kupén för att tillhandahålla skandinaviskt frisk luft på insidan.”

Hur tror biltillverkaren att det kommer gå för XC60? Ja, budskapet och målet är tydligt:

”Volvo Cars är redo för ytterligare ett försäljningsrekord för 2017.”

LÄS ÄVEN: Säljstart – nu kan du köpa Volvo XC60 

Lämna ett svar