Här är Volkswagens nya elsatsning – en cuv

Förra året visades den nya ”el-bubblan” I.D i Paris, bilen som ska klara 60 mil på en enda sladdlös laddning.

Därefter följde VW upp sin el-framtid med att i Detroit i år presentera ytterligare en omvandlad klassiker – folkabussen. Den nya I.D-bussen har åtta platser, gör 0-100 km/h på fem sekunder och ska också kunna ta sina passagerare 60 mil på en laddning.

Och nu, lagom till Shanghaimässan den 19 april, kommer den tredje medlemmen i Volkswagens I.D-familj. En helt eldriven crossover med modellnamnet cuv. Det vill säga crossover utility vehicle, som är en mix av en fyradörrars coupé och en suv.

Enligt Volkswagen handlar det om en ”interaktivt utformad allroundbil” som med sin elektriska fyrhjulsdrift ska locka både folk i stan och de som befinner sig mer ute i naturen.

Cuven har självkörande läge och ”känner av sin omgivning och andra trafikanter via laserskannrar, ultraljudsensorer, radarsensorer och översiktskameror”. För att aktivera det automatiska körläget behöver du bara trycka på rattens VW-emblem så dras den in i instrumentpanelen och bilen tar över.

Designavdelningens frihet ledde till en cuv

Cuvens räckvidd ska motsvara den som en bensindriven bil har vilket därmed, enligt VW, gör den minst lika lämplig för längre resor.

Och den verkar ju utseendemässigt vara rejält annorlunda jämfört med befintliga VW-bilar.

– Vi ser hur vår designavdelning plötsligt fått frihet igen, frihet att hitta nya och spännande lösningar när de inte behöver designa bilar runt en konventionell motor. Det kommer att ge oss nya möjligheter och nya bilar, säger Volkswagens försäljningschef Jürgen Stackmann.

Och han tror, förstås, på framtiden:

– Intresset och infrastrukturen finns där, nu är det upp till oss tillverkare att bygga bilar som köparna vill ha och har råd med.

LÄS ÄVEN: Här är nya, eldrivna folkabussen 

Lämna ett svar