Här är tillvalen som kan sänka värdet på din bil

Ljus bilklädsel kan se väldigt trevligt ut – i alla fall när bilen är ny. Men att välja en bil med vit eller beige klädsel kan straffa sig när man ska sälja bilen.

Enligt KVD:s undersökning är det bara 16 procent av bilköparna som efterfrågar ljus klädsel i bilen. De allra flesta vill ha svarta eller mörka material i interiören.

– Det är lätt att stirra sig blind på bilens yttre, men det är den invändiga miljön man ser när man kör sin bil. Att många föredrar mörk klädsel har också sina praktiska förklaringar, det är svårare att hålla ljus klädsel fräsch, kommenterar Benny Karlsson på bilauktionsföretaget KVD.

LISTA: 10 saker som sänker värdet på din bil

Klimatanläggning ett måste för de flesta

När det gäller funktioner inne i bilen är det viktigast att det är varmt och skönt. Klimatanläggning följt av eluppvärmda stolar är viktigast.

Att sälja en bil där AC:n är trasig är förstås ingen höjdare för värdet på bilen. Många äldre bilar blir också drabbade av trasig sätesvärme, särskilt på förarplatsen.

Utöver att det ska vara varmt i bilen är det många som efterfrågar backvarnare, bluetooth och adaptiv farthållare.

Köper du en ny bil kanske du ska avstå från den värsta ljudanläggningen som går att välja till. Enligt KVD är det nästan ingen som är intresserad av värstingsystem, alltså knappast några pengar du kan räkna med att få tillbaka när du säljer bilen.

Samma sak gäller för DAB-radio, påkostade dekorpaneler, tonade rutor och nyckellöst system.

Lämna ett svar