Här är sportbilen som går på saltvatten

Nanoflowcell har under flera år arbetat med att utveckla en intressant framtidsteknik. 

Den går ut på att en saltvattenlösning, där en del är positivt laddad och en är negativt laddad, samverkar. Fordonet drivs framåt när vätskan pumpas genom ett membran för att sedan förångas. 

JAN-ERIK BERGGREN: Här är bränslet din nästa bil ska gå på 

Längre räckvidd än vanliga elbilar

Den nya tekniken ska lösa flera av de problem som dagens batterielbilar dras med. För det första behöver bilen inte laddas, utan bränslet fylls på precis som hos ett bensinfordon. Den ska dessutom vara lättservad och ge en räckvidd som är längre än den hos konventionella elbilar. 

För att visa den nya filosofin i praktiken har Nanoflowcell nu kört 10 000 mil med den lilla sportbilen Quantio, som drivs av saltlösningen. 

– Bilen stötte förstås på tekniska problem under långtestet men de var nästan enbart kopplade till bilens elektronik och inte till själva flödescellen, säger Nunzio La Vecchia, vd för bolaget.

LÄS MER: Mercedes-Maybach visar ny superlyxig elbil

Fungerar även i båtar och tåg 

Quantio har även ett så kallat mildhybridsystem som tar tillvara på energi. Enligt tillverkaren har modellen världens mest kompakta, miljövänliga och kostnadseffektiva motorsystem för elbilar. 

Motorn ger mellan 109 och 122 hästkrafter. Tack vare att den saknar mycket av den utrustningen som finns hos produktionsklara fordon är det tillräckligt för att ge en acceleration från 0-100 kilometer i timmen på fem sekunder. 

Nu är nästa steg för Nanoflowcell är att försöka licensiera sin teknik till större biltillverkare. Men den skulle även kunna driva båtar och tåg. 

Lämna ett svar