Här är mest sålda begagnade bilarna

Nybilsförsäljningen satte ett nytt präktigt rekord under 2016 med drygt 372 000 sålda bilar. Begagnatförsäljningen hängde med uppåt. Försäljningen av begagnade bilar ökade med en procent under 2016 till totalt 1 177 644 bilar. Men försäljningen mattades av under det sista kvartalet och minskade i sex av länen i Sverige, enligt statistik från KVD Bilpriser.

Ser vi på enskilda modeller så speglar den också nybilsförsäljningen med Volvo V70 i topp före Volkswagen-modellerna Golf och Passat. Ni minns kanske att Golf bröt Volvos dominans och blev Sveriges mest sålda nybil under 2016.

Spår minskad försäljning 2017

– Trots ytterligare ett rekordår med nära 1,2 miljoner sålda begagnade bilar kan vi nu skönja ett trendbrott. Begagnatmarknaden har varit glödhet de senaste fyra åren med en stadig tillväxt, men under de två senaste kvartalen har vi sett att tillväxten stagnerat och under sista kvartalet har den avtagit helt. Fortsätter trenden kommer vi att se en minskad försäljning under 2017, skriver Jonas Björkman, vd på KVD Bilpriser, i ett pressmeddelande.

Länen som ökade sin försäljning mest under 2016 var Södermanland, Jönköping och Kronoberg. I Dalarna minskade försäljningen mest men även på Gotland och i Jämtland backade begagnatförsäljningen.

– Det är intressant att se hur marknaden snabbt har skiftat. Under 2015 var Blekinge det enda län där försäljningen minskade. Under 2016 backade försäljningen i hela sex län, fortsätter Jonas Björkman.

VARNING: 10 begbilar du INTE bör köpa

Lämna ett svar