Här är Cadillacen som ska utmana Volvo

Det saknas förstås inte alternativ för den som vill köpa en rymlig suv. Här finns Volvos nya suv:ar med fin säkerhet, snabba köregenskaper och snygga design. Här finns varumärken som Jaguar, Range Rover och Alfa Romeo, märken som erbjuder något annorlunda. Asiatiska märken som Kia, Toyota och Mitsubishi samsas med de franska tillverkarna. Plus hela VW-gruppen med märken som Audi, VW, Porsche och nu också Skoda och Seat.

Och här finns förstås en rad amerikanska alternativ. 

I hela den här floran är det lätt att glömma bort ett märke som Cadillac. Speciellt som det inte finns jättemånga återförsäljare runtom i landet.

Det är lite synd för nya Cadillac XT5 är verkligen värd att åtminstone vara ett alternativ. Den 3,6 liter stora V6:an spinner fint när jag släpper ut bilen på den tyska motorvägen norr om Frankfurt.

Jag är på väg till staden Bad Nauheim. En liten sömning stad nära fyra mil norr om Frankfurt som badar i sol när jag kryssar fram mellan de pampiga villorna. När GPS:en hittat till Goethestrasse 14 stannar jag för att ta en bild på bilen med villan i bakgrunden.

Det är för att försöka knyta ihop säcken för min amerikanska testtripp i Tyskland. I den här villan bodde Elvis Presley under de två år han gjorde militärtjänst i Tyskland. Och kanske fick besökarna i parken intill på den tiden höra några klassiker från ett öppet fönster på den andra våningen.

Google kan skvallra om att Elvis Presley minsann ägt minst ett par Pink Cadillacs och jag kan tänka mig att en XT5 hade varit lite för anonym för rockkungens smak.

BETYG: Så bra är Cadillac XT5 i 5 kategorier 

Rejält amerikansk design

Designen är ändå rejält amerikansk med stora hjulhus oh kraftiga linjer runtom. Det här är ingen jättestor suv sett till måtten men den ser ändå kraftfull ut på alla sätt.

Interiören är trevlig men här har Cadillac tyvärr blandat i lite billigare material. Knappar, bildskärmar och logistik känns igen från sedanen CT6, det är enkelt och lätt att hitta rätt funktion. Sittpositionen vid förarplatsen är bra avvägd och på väg tillbaka till Frankfurt börjar jag känna mig riktigt hemma i bilen.

Styrningen är aningen lättare än på CT6 och överlag känns XT5, trots sin storlek, som lätt och smidig. Motorn spinner fint och ljudkomforten är verkligen bra. Varken vägljud eller vindbrus är störande på något sätt. I alla fall så länge jag håller takluckan stängd. I ett anfall av sommarglädje trycker jag upp luckan och hela bilen får en sån där otrevlig ljudresonans som ibland uppstår när någon drar ner sidorutorna bak. Takluckan måste Cadillacs ingenjörer ha glömt att testa.

Och kanske glömde de också att nämna för utvecklingsavdelningen i Detroit att det här med bränsleförbrukning är en rätt stor grej i Europa. En liter milen enligt körcykeln – herregud, det var verkligen länge sedan. Senast jag körde en stor suv med den förbrukningen var väl, ja, hmm, det måste ha varit Chevrolet TrailBlazer. 

BETYG: Så bra är Cadillac XT5 i 5 kategorier 

JAN-ERIK BERGGREN: Nu kan Cadillac etablera sig i Europa på allvar 

Intervju med europachefen – så ska Cadillac lyckas

 

3 Konkurrenter:

Jaguar F-Pace
Jeep Cherokee
Alfa Romeo Stelvio

Pris: från 477 000 kronor.

Garantier: 3 år nybil, 6 år rostskydd, 3 år assistans.

Motor: Sexcylindrig V-motor, bensin. 

Cylindervolym: 3 649 cc.

Effekt: 314 hk.

Vridmoment: 368 Nm.

Kraftöverföring: Åttastegad automat, fyrhjulsdrift.

0–100 km/h: 7,5 sekunder.

Toppfart: 210 km/h.

Bränsleförbrukning: 10 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 229 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 815×1 903×1 675 mm.

Tjänstevikt: 1931 kg.

Dragvikt: 2 000 kg.

Lämna ett svar